Procesul de votare pentru referendumul constituţional din Turcia s-a încheiat duminică la ora locală 17:00 (14:00 GMT), informează agenţia de stat Anadolu, care aminteşte că în 32 de provincii din estul ţării votul s-a încheiat cu o oră mai devreme.
Peste 55 de milioane de turci cu drept de vot au fost chemaţi la urne pentru a spune "da" sau "nu" în privinţa unei reforme constituţionale în 18 puncte care ar institui un sistem prezidenţial cu puteri ample în locul actualului model parlamentar. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost cel mai mare promotor al reformei, pe care o consideră necesară pentru a obţine o mai mare stabilitate şi a garanta astfel mai eficient creşterea economică şi securitatea. Atât Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, de guvernământ), cât şi Mişcarea Acţiunii Naţionaliste (MHP, dreapta) au susţinut reforma, în timp ce opoziţia social-democrată şi cea prokurdă au respins-o.
Potrivit EFE, nu se fac sondaje la ieşirea de la urnă, iar presa nu are voie să publice rezultate până la ora 18:00 GMT.
Ziua votului a decurs fără prea mari probleme, cu toate că în sud-estul ţării, într-o localitate din provincia Diyarbakir, un schimb de focuri între membrii unei familii s-a soldat cu trei morţi şi mai mulţi răniţi. Unele media turce menţionează că a fost vorba despre o dispută familială, în timp ce altele vorbesc despre o dispută politică.
În Istanbul, circa 30 de persoane l-au atacat pe cunoscutul ziarist Ali Bayramoglu, care a susţinut ani la rând Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, de guvernământ), dar care în ultima perioadă a explicat în presa proguvernamentală că va vota "nu" la referendum.
Printre iregularităţile denunţate de opoziţie se regăsesc un număr mic de buletine de vot în anumite localităţi din sud-estul ţării şi lipsa de cabine care să asigure confidenţialitatea votului. În mai multe secţii, ştampilele care erau înmânate pentru a marca partea albă (DA) sau cea maro (NU) ale buletinului de vot nu aveau imprimate pe ele cuvântul "Votat", aşa cum se obişnuieşte, ci cuvântul "DA", ceea ce a generat o oarecare confuzie. Înalta Comisie Electorală a înlocuit între timp aceste ştampile, însă a anunţat că voturile deja exprimate în aceste secţii vor fi validate.