Dominique Pelicot, bărbatul care a organizat ca mai mult de 50 de bărbați să o violeze pe soția sa inconștientă, este „pe deplin responsabil” pentru acțiunile sale, a declarat un procuror public francez în fața instanței, după ce a solicitat pedeapsa maximă de 20 de ani de închisoare, potrivit CNN.
Procurorul general Laure Chabaud a declarat luni în fața tribunalului din Avignon, în sudul Franței, care era plin, că sentința ar fi „lungă”, dar „insuficientă având în vedere natura gravă a acestor acte”.
„Există multe exemple în istorie de criminali capabili să se prezinte într-o lumină fermecătoare și care, în același timp, sunt capabili de cele mai grave atrocități. Dominique Pelicot se încadrează în această categorie. A fost un soț, tată și bunic atent”, a spus Chabaud.
„Nu suferă de nicio boală psihică, deci este pe deplin responsabil pentru faptele pe care le-a comis. Trebuie să ne întrebăm cu privire la viitor, care pare relativ sumbru. El este considerat incredibil de periculos”, a adăugat ea.
O mulțime uriașă de jurnaliști și susținători s-au adunat luni dimineață în sala de judecată din cadrul Tribunalului de Mare Instanță din Avignon pentru ultima zi de pledoarii într-un caz care a ținut prima pagină a ziarelor în Franța și în întreaga lume.
Pelicot a fost acuzat că a organizat ca peste 50 de bărbați să îi viziteze casa din satul Mazan din sudul Franței și să o violeze pe soția sa, Gisele Pelicot. Pe parcursul unei perioade de aproape 10 ani, Dominique Pelicot a folosit un site web online și platforme de mesagerie pentru a căuta bărbați pe o rază de aproximativ 40 de kilometri. Pelicot a recunoscut că obișnuia să își drogheze soția cu un sedativ puternic înainte de a permite unor străini să o abuzeze sexual.
Dominique Pelicot a ținut ochii închiși și a privit în jos în timpul audierii. Toți ceilalți 50 de inculpați au fost de asemenea prezenți în instanță, mulți dintre ei folosind măști pentru a-și ascunde fețele de camerele de luat vederi.
Cazul a stârnit o dezbatere aprinsă cu privire la atitudinea Franței față de consimțământ. Procurorul a subliniat din nou acest aspect luni în instanță, spunând: „Nu putem spune în 2024 că, deoarece ea (Gisele Pelicot) nu a spus nimic, a consimțit”.
„Nu era nimic ambiguu la Gisele Pelicot care să-i facă pe bărbați să creadă că își dădea consimțământul”, a adăugat Chabaud.
De-a lungul procesului care a început în septembrie, avocații apărării inculpaților au încercat să submineze afirmația lui Gisele Pelicot că nu era conștientă de acțiunile soțului ei. Luni, Chabaud a declarat în fața instanței că nu dorește să revină la „întrebarea care tot apare: cum este posibil ca ea să nu fi realizat că se întâmplă ceva?”
„Ani de zile, a încercat să înțeleagă ce era în neregulă cu ea, avea dureri în partea inferioară a abdomenului, secreții vaginale, hemoroizi și așa mai departe. Nicio analiză nu a fost în măsură să determine cauza”, a adăugat procurorul.
Beatrice Zavarro, avocata lui Dominique Pelicot, a declarat jurnaliștilor din fața instanței, după audierea de luni dimineață, că cererea nu a fost o „surpriză pentru noi” și a fost complet „previzibilă”.
În ciuda acestui fapt, ea a spus că este totuși „dificil” să îi spui unui bărbat în vârstă de 72 de ani, precum Pelicot, că ar putea fi nevoit să petreacă următorii 20 de ani în închisoare.
Instanța urmează să se reunească din nou pe 20 decembrie, când judecătorii vor pronunța sentințele în ceea ce este considerat unul dintre cele mai întunecate cazuri penale din istoria modernă a Franței.
În ajunul ultimei audieri, protestatarii au lipit afișe în fața tribunalului cu sloganul „20 de ani pentru toți”, solicitând ca toți cei 51 de inculpați să primească pedeapsa maximă.
Mulțimi imense au participat sâmbătă la un protest la Paris, solicitând schimbări în atitudinea societății față de consimțământ. Ei au purtat pancarte cu sloganul „Rușinea trebuie să schimbe tabăra” - o referire la un citat făcut de Gisele Pelicot în timpul procedurilor judiciare.