Antena 3 CNN Externe Începe primul proces penal în care Donald Trump ar putea fi condamnat înainte de alegeri

Începe primul proces penal în care Donald Trump ar putea fi condamnat înainte de alegeri

Fostul președinte american Donald Trump, actual candidat republican pentru Casa Albă, devine primul președinte american judecat într-un proces penal.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Apr 2024   •   09:12

Trump urmează să se prezinte, luni, într-un tribunal din New York, fiind acuzat de procurori că și-a falsificat registrele contabile pentru a ascunde o plată menită să-i cumpere tăcerea lui Stormy Daniels, o fostă vedetă de filme pentru adulți.

Operațiunea a avut loc cu puțin timp înainte de alegerile din 2016.

În vârstă de 77 de ani, Trump a pledat nevinovat și riscă o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare dacă va fi condamnat.

Există și posibilitatea ca tribunalul să îi dea doar o amendă.

Procesul "bani contra tăcere", singurul care s-ar putea încheia cu o condamnare a lui Trump înainte de alegerile prezidențiale din SUA

Este primul dintre cele patru procese penale deschise împotriva fostului președinte.

"Este fără precedent. Nu a mai existat nimic comparabil cu așa ceva, nici pe departe", a comentat Alex Keyssar, profesor de istorie și politici publice la Universitatea Harvard.

Procesul care începe luni va debuta cu selecția juraților și este de așteptat să dureze între șase și opt săptămâni.

Dacă estimările privind durata se vor dovedi corecte, Trump ar putea căpăta calitatea de infractor condamnat cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din luna noiembrie.

Ce spune dosarul întocmit de procurori

Fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, a recunoscut că a plătit în octombrie 2016 fostei actrițe de filme pentru adulți Stormy Daniels suma de 130.000 de dolari, în schimbul tăcerii acesteia cu privire la o presupusă aventură cu candidatul republican.

Aventura celor doi ar fi avut loc în iulie 2006.

Cohen susține că a plătit suma din buzunarul său și că nici Trump Organization, nici staff-ul de campanie al liderului republican nu i-au rambursat acești bani.

Ulterior, Rudy Giuliani, noul avocat al lui Trump, a spus că acesta din urmă i-a rambursat lui Michael Cohen suma cu care a plătit-o pe Daniels.

Plățile de tip "bani contra tăcere" nu sunt ilegale în SUA.

Însă Procuratura districtului Manhattan îl acuză pe Trump a comis o infracțiune prin înregistrarea necorespunzătoare a sumei virate către Michael Cohen.

La adresa lui Trump au fost formulate 34 de capete de acuzare privind falsificarea documentelor contabile.

Pentru a ajunge la un verdict, toți cei 12 jurați trebuie să cadă de acord dacă liderul republican este vinovat sau nevinovat de o anumită acuzație.

Trump a făcut mai multe încercări nereușite de a întârzia procesul și de a-l strămuta din Manhattan, cunoscut drept fief al Partidului Democrat.

Dacă este ales președinte, Trump poate conduce SUA și din închisoare, conform legislației americane

Declarațiile inculpatului, care a spus în repetate rânduri că este victima unui proces politic, l-au determinat pe judecător să-i interzică lui Trump să mai facă în mod public comentarii despre persoanele legate de acest caz.

Experții estimează că este puțin probabil ca sentința să-l trimită la închisoare pe Donald Trump.

Dar chiar și într-o astfel de situație, conform legislației americane, el ar putea în continuare să servească în calitate de președinte, dacă va fi ales.

×
Subiecte în articol: Donald Trump Stormy Daniels Michael Cohen
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close