Antena 3 CNN Externe Soldații ruși rup tăcerea: ”A dat ordine să se comită crime. Nu este vorba doar de a demilitariza Ucraina sau de a învinge Forțele Armate ale Ucrainei!”

Soldații ruși rup tăcerea: ”A dat ordine să se comită crime. Nu este vorba doar de a demilitariza Ucraina sau de a învinge Forțele Armate ale Ucrainei!”

Laura Dinu
5 minute de citit Publicat la 15:04 16 Mar 2022 Modificat la 15:17 16 Mar 2022
GettyImages-1238976381
Sursa foto: getty images

„Vreau să-i spun comandantului nostru șef să oprească actele teroriste din Ucraina pentru că atunci când ne vom întoarce ne vom ridica împotriva lui”. 
 
”Președintele rus Vladimir Putin „a dat ordine să se comită crime. Nu este vorba doar de a demilitariza Ucraina sau de a învinge Forțele Armate ale Ucrainei, ci acum orașe ale civililor pașnici sunt distruse”. 

„Crimele pe care le-am comis, toți vom fi judecați”. 

Acestea sunt doar câteva din vocile prizonierilor de război ruși, captivi acum în Ucraina. 

CNN a cerut acces pentru a vorbi cu prizonierii Ministerului de Interne ucrainean. Solicitarea a fost făcută înaintea unei conferințe de presă care a avut loc vineri la Kiev. CNN a vorbit cu cei trei bărbați imediat după acea conferință de presă. 

CNN au fost singurii jurnaliști din sală și în niciun moment serviciile de securitate ucrainene, care se aflau în sală, nu au intervenit sau îndrumat jurnaliștii sau prizonierii să pună sau să răspundă la întrebări specifice. Interviul a fost realizat în limba rusă. 

În timpul interviului, prizonierii nu au fost încătușați.  

”Ne-au oferit mâncare și băutură. Ne-au oferit tratament medical"

Cei trei piloți au stat în jurul unei mese. Unul dintre ei avea o tăietură în frunte, despre care a spus că a fost primită chiar înainte de capturare. 

"Tratamentul a fost acceptabil. Ne-au oferit mâncare și băutură. Ne-au oferit tratament medical", a spus unul dintre piloți, pe nume Maxim. 

Aceștia au fost extrem de îngrijorați cu privire la misiunea lor și la suferința civililor ucraineni. De asemenea, au avut cuvinte dure pentru comandantul lor șef, Putin. Și au vorbit cu ochii în lacrimi despre apelurile cu cei dragi. 

Maxim, ofițer și pilot, a vorbit cel mai mult. Era vânăt și părea foarte palid, dar vorbea lucid pe tonul unui soldat profesionist. 

Au primit ordinul de luptă cu o zi înainte

El a spus că a primit „ordinul secret de luptă” abia cu o zi înainte ca Putin să anunțe „operațiunea militară specială” împotriva Ucrainei. 

Piloții au fost întrebați ce părere au despre afirmațiile lui Putin conform cărora Ucraina ar fi condusă de neo-naziști. 

„Cred că a fost inventat ca pretext și este ceva ce lumea nu poate înțelege”, a spus Maxim.  

"Dar Putin și cercul său au nevoie de acest lucru pentru a-și atinge propriile obiective. Un astfel de pas i-a ajutat să răspândească dezinformarea despre fascism și nazism". 

"Nu am văzut naziști sau fasciști!”

"Nu am văzut naziști sau fasciști. Rușii și ucrainenii pot comunica în aceeași limbă, așa că vedem că sunt oameni buni", a spus Maxim. 

"Este greu să faci o evaluare directă a acțiunilor sale. Dar, cel puțin, judecând după consecințele ordinelor sale, este incorect", a adăugat el. 

La o conferință de presă, un ofițer pe nume Vladimir, care fusese capturat, a spus unui grup de reporteri internaționali: „Guvernul nostru ne-a spus că trebuie să eliberăm populația civilă. Vreau să spun militarilor ruși: depuneți armele și părăsiți posturile, nu veniți aici. Toată lumea vrea pace aici." 

Vladimir a mai făcut un pas, spunând: „Vreau să-i spun comandantului nostru șef să oprească actele teroriste în Ucraina, pentru că atunci când ne vom întoarce ne vom ridica împotriva lui”. 

Un alt ofițer a fost de acord cu Vladimir.  

"Nu vei ascunde asta pentru mult timp. Sunt mulți ca noi aici. Mai devreme sau mai târziu, vom veni acasă." 

Vorbind pentru CNN, Maxim, pilotul, a devenit vizibil emoționat de suferința provocată civililor de la invazie. 

”Nu știu ce poate justifica lacrimile unui copil, sau chiar mai rău, moartea unor oameni nevinovați”

„Nu este vorba doar de demilitarizarea Ucrainei sau de înfrângerea Forțelor Armate ale Ucrainei, ci acum sunt distruse orașe ale civililor pașnici. Chiar nu știu ce poate justifica lacrimile unui copil, sau chiar mai rău, moartea unor oameni nevinovați, a copiilor”. 

El a spus că sunt la curent cu ceea ce s-a întâmplat în locuri precum Mariupol, unde aproape 1.600 de oameni au fost uciși de la începutul invaziei. 

"A fost un fapt înfiorător, nu doar pentru că este o crimă. Este vandalism. Nu poți ierta astfel de lucruri. Să bombardezi o maternitate?" A spus el. 

"Este cea mai perversă formă de neo-nazism, neo-fascism. Cine s-ar putea gândi la așa ceva?" 

„Nu depinde de noi pe cine să bombardăm, ce să bombardăm. Este o comandă”

Un alt pilot, pe nume Alexei, a adăugat: „Nu depinde de noi pe cine să bombardăm, ce să bombardăm. Este o comandă”. 

Maxim și colegii săi piloți au sugerat că există o îngrijorare larg răspândită cu privire la ofensiva din Ucraina. 

„Știu că în unitatea mea, toți soldații sunt total împotrivă”, a spus Maxim. 

„Au multe rude și prieteni în Ucraina și li s-a spus că este o operațiune localizată în zona separatistă Donețk, susținută de ruși și nu un atac asupra întregii țări. Divizia mea a fost total împotriva ei. " 

Un alt soldat ținut captiv de ucraineni a povestit într-o conferință de presă despre intrarea unității sale de artilerie din Belarus pe drumul către Cernihiv. El a plâns când a vorbit despre întâlnirea cu localnicii care i-au spus unității sale să meargă acasă și a spus: „Nu sunt fasciști aici”. 

El a vorbit și despre confuzie între unitățile militare. Grupul său a rămas blocat într-o mlaștină și a trebuit să-și distrugă vehiculul de luptă al infanteriei. Au rătăcit pe jos câteva zile înainte de a ajunge într-un sat și de a se preda după un schimb de focuri. 

"Am aruncat doar rachete fără localizare”

Maxim a spus că și-a primit ordinele de luptă cu o zi înainte ca Putin să anunțe invazia. Și apoi, a spus el, a avut parte de o surpriză. 

"Ordinul a fost anulat. O parte din forțele aeriene care decolaseră deja au trebuit să se întoarcă. Eram fericiți și ne-am gândit că poate lucrurile s-au rezolvat pașnic". 

S-a înșelat și a primit curând o listă de coordonate pentru ținte din estul Ucrainei. 

A spus că nu era sigur ce lovește. "Este imposibil să știm cu adevărat ce este dincolo de granițele noastre de stat. De exemplu, ei marchează o coloană de tancuri. Dar nu putem fi siguri dacă există într-adevăr una acolo sau nu". 

Am aruncat doar rachete fără localizare”, a spus Maxim. 

„Am folosit doar bombele explozive obișnuite... același fel care au fost folosite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cu unele modificări ici și colo de-a lungul anilor. Există, desigur, soiuri balistice mai moderne, dar noi nu le-am folosit”, a adăugat Maxim. 

Piloții au declarat că nu sunt siguri despre cum se va termina războiul. 

”Toți vom fi judecați la fel!”

Unul dintre ei a povestit și cum a sunat primul telefon acasă. 

„Am vorbit despre lucruri personale. Despre copiii noștri, despre casă; nu despre chestii militare. Desigur, vrem foarte mult să ne vedem familiile și pe cei dragi. Să ne întâlnim cu ei. Și să-i îmbrățișăm pentru că sunt îngrijorați." 

Cei trei erau îngrijorați și pentru ce se va întâmpla cu ei.

"Infracțiunile pe care le-am comis; toți vom fi judecați la fel. În afară de asta, nu pot spune nimic. Este imposibil de ghicit... Ei ne vor judeca", a spus Maxim.

×
x close