Statutul de prinţ consort l-a obligat pe prinţul Philip la discreţie şi la asumarea unui rol secund, pe care l-a transformat, însă, într-o poziţie puternică pentru monarhie şi pentru ţară, a explicat Iorga.
"A fost personalitate puternică şi a reuşit să transforme acest rol secund într-o poziţie foarte importantă pentru familia lui şi pentru Marea Britanie, pentru poziţia ţării sale în lume.
A fost important pentru România. Era vărul regelui Mihai, a fost o legătură cu lumea liberă. Odată cu dispariţia lui, începe să dispară definitiv un tip uman.
Prinţul Philip, vărul regelui Mihai, avea un umor care deranja corectitudinea politică a lumii de astăzi
Prinţul Filip era un gentleman britanic de cea mai clasică factură. Nu vom mai găsi familiile regale personalităţi de factura prinţului Philip de Edinburgh, aveau un aluat special, o educaţie specială, un umor care dranja platitudinea şi banalitatea epocii noastre corecte politic, pentru că ţintea către adevăr şi nu ţinea cont de sensibilităţii exagerate a epocii noastre...
Deşi a avut o copilărie grea, a suferit din cauza bolii mamei lui, din cauza intrigilor de la Curte, a ştiut să fie puternic, să fie acea stâncă pe care Regina Elisabeta a II-a s-a sprijinit.
Philip şi prinţesa Elisabeta, dragoste la prima vedere
Cred că pentru regină este foarte greu acum. Prinţesa Elisabeta era adolescentă când l-a întâlnit. A fost, probabil, dragoste la prima vedere. A fost o căsătorie în acord cu regulile regale şi dinastice. A fost un partener pe măsura viitoarei regine. Cumva s-au întâlni iubirea cu datoria.
Uneori, uităm că regalitatea înseamnă în primul rând datorie. Este o lovitură foarte grea pentru Regina Elisabeta. Ea rămâne singură în generaţia ei, nu mai are cu cine să se sfătuiască din generaţia ei. Pentru prinţul Charles este un moment greu.
Însă, încet, încet familia regală britanică se îndreaptă spre o nouă etapă, spre o nouă epocă. Vom vedea ce anume din modelul prinţului Philip va fi preluat şi dus mai departe", a spus istoricul Filip Iorga.