Antena 3 CNN Externe Primul zbor comercial al unui Airbus A380

Primul zbor comercial al unui Airbus A380

Primul zbor comercial al unui Airbus A380
25 Oct 2007   •   07:56

Moment istoric pentru aviaţia internaţională. Cea mai mare aeronavă de pasageri din lume, Airbus A380 a decolat joi dimineaţă de pe aeroportul din Singapore, cu prilejul primului său zbor comercial. Avionul cu 471 de pasageri la bord este programat să aterizeze pe aeroportul din Sydney, la ora 10 şi 25 de minute. Zborul inaugural a fost organizat în scopuri caritabile, banii obţinuţi pe bilete fiind donaţi Organizaţiei medici fără frontiere din Singapore şi unor spitale din Sydney.

Singapore este prima ţară care beneficiază de noul model gigant de avion, Airbus A380. Pentru realizarea acestuia, compania Airbus a investit aproape 16 miliarde USD, cu două miliarde mai mult faţă de bugetul estimat. La aceşti bani se adauga încă 4,3 miliarde USD, din finanţări europene. Şi preţul de vânzare este pe măsură - 275 de milioane de dolari.

Airbus 380 repezinta cu adevărat o inovaţie a tehnicii. Deşi deţine cu doar 35% mai mult spaţiu pentru pasageri, avionul a fost conceput ca un luxos hotel aerian, oferind pasagerilor: săli de conferinţe, baruri şi restaurante, cafenele, săli de gimnastică, magazine şi biblioteci.

Cele 471 de bilete pentru zborul inaugural au fost scoase la licitaţie pe E-bay. Cel mai scump bilet a fost vândut unui britanic, în schimbul sumei de 111.000 de dolari. Cel mai ieftin loc a costat numai 625 de dolari.

Singapore a cumpărat 9 avioane de acest tip. Alte 13 aeronave A380 vor fi livrate anul viitor, către companii din Emiratele Arabe Unite şi Australia. Avionul poate transporta 525 de pasageri în formula standard, şi până la 853 de pasageri în formula charter.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close