Antena 3 CNN Externe Primul proces din Marea Britanie după un incendiu mortal provocat de o bicicletă electrică: 12 supraviețuitori cer dreptate

Primul proces din Marea Britanie după un incendiu mortal provocat de o bicicletă electrică: 12 supraviețuitori cer dreptate

bicicleta electrica cu bateria la incarcat
Un tată de 41 de ani cu doi copii, a murit în incendiul produs de bateria de la bicicleta electrică. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    24 Oct 2024   •   23:32

Un proces fără precedent în Marea Britanie a fost intentat de cei doisprezece supraviețuitori ai unui incendiu devastator provocat de o bicicletă electrică în estul Londrei, care a dus la moartea unui bărbat. Joi, guvernul britanic a lansat o campanie de siguranță pentru a crește conștientizarea cu privire la pericolele achiziționării de ebikes, e-scutere și componente defecte sau nesigure, cum ar fi bateriile, scrie The Guardian. 

Cei 12 au reușit să scape în zorii zilei de 5 martie 2023, după ce apartamentul supraaglomerat în care locuiau, în Maddocks House din Shadwell, estul Londrei, a luat foc din cauza unei explozii, despre care un medic legist a stabilit că a fost cauzată de o baterie de ebike defectă. Mizanur Rahman, un tată de 41 de ani cu doi copii, a murit în incendiu.

Acțiunea legală, despre care se crede că este prima de acest fel care implică ebikes, este îndreptată atât împotriva producătorului bateriei ebike, Leon Cycle Ltd, cât și împotriva proprietarilor care au pledat deja vinovați pentru infracțiuni legate de locuință în legătură cu incendiul.

Cei 12 supraviețuitori implicați în acțiunea legală sunt printre cei 20 de bărbați de origine bengaleză care locuiau în apartamentul cu două camere la momentul respectiv. Ei plăteau 100 de lire sterline în numerar pe săptămână pentru a dormi în paturi suprapuse infestate cu insecte.

Ei dau în judecată Leon Cycle Ltd pentru neglijență și conform Legii Protecției Consumatorilor din 1987.

De asemenea, îi dau în judecată pe proprietarii imobilului, Sofina Begum și Aminur Rahman, pentru neglijență și conform Legii privind răspunderea ocupanților din 1957. Proprietarii au pledat vinovați la un total de nouă capete de acuzare penală după incendiu.

Nazmush Shahadat, un student de 25 de ani, unul dintre supraviețuitorii incendiului implicați în acțiunea legală, a spus că Mizanur Rahman se mutase în casă cu doar o zi sau două înainte.

„Ceea ce s-a întâmplat în noaptea incendiului ne-a lăsat o amprentă care va dura pentru tot restul vieții noastre. Mă implic în această acțiune legală pentru că nu vreau ca ceea ce i s-a întâmplat lui Mizanur să se mai întâmple vreodată cuiva.", a spus el.

Joi, guvernul a lansat o campanie de siguranță pentru a crește conștientizarea cu privire la pericolele achiziționării de ebikes, e-scutere și componente defecte sau nesigure, cum ar fi bateriile. La ancheta asupra morții lui Mizanur Rahman, medicul legist a stabilit că bateria fusese probabil conectată la un încărcător cu o tensiune diferită.

Campania „Cumpără în siguranță, fii în siguranță” a Departamentului pentru Afaceri și Comerț îndeamnă publicul să cumpere ebikes și e-scutere sigure și să evite vânzătorii online necinstiți.

Bicicletele electrice cu defecte au produs zeci de incendii în Marea Britanie

Ebikes nesigure au provocat sute de incendii mortale și au rănit zeci de oameni în Marea Britanie. În 2023, Brigada de pompieri din Londra a intervenit la un incendiu la fiecare două zile, cauzat de incendii legate de ebikes și e-scutere.

Multe dintre aceste incendii sunt cauzate de piese incompatibile cu ebikes și scutere, precum și de achiziționarea de piese defecte sau prost fabricate vândute de vânzători necinstiți online.

Campania se concentrează pe încurajarea oamenilor să cumpere produse și piese sigure și să solicite ajutor profesional atunci când convertesc sau repară ebikes și e-scutere.

La ancheta asupra morții lui Rahman, în septembrie 2023, medicul legist a stabilit că acesta a murit din cauza leziunilor provocate de căldură și inhalarea fumului. Medicul legist a emis un raport privind prevenirea deceselor viitoare, solicitând guvernului să introducă reglementări mai stricte privind bateriile și încărcătoarele de ebike.

Daniel Cooper, avocat la Imran Khan and Partners, a spus: „Reprezentăm supraviețuitori și familii îndurerate din Marea Britanie care au fost victime ale incendiilor provocate de bateriile de ebike. Aceasta este o problemă urgentă de importanță națională. Trebuie luate măsuri acum pentru a trage la răspundere companiile care furnizează baterii litiu periculoase și defecte.”

×
Parteneri
x close