Antena 3 CNN Externe Primul interviu după 5 ani al fostului magnat al Yukos. Citiţi interviul

Primul interviu după 5 ani al fostului magnat al Yukos. Citiţi interviul

Primul interviu după 5 ani al fostului magnat al Yukos. <font color=red>Citiţi interviul</font>
07 Feb 2008   •   14:10
Fostul magnat al grupului petrolier Yukos, Mihail Hodorkovski, rupe tăcerea. După cinci ani în care presa nu a reuşit să smulgă niciun cuvânt de la controversatul om de afaceri, corespondentul cotidianului britanic Financial Times l-a intervievat pe Hodorkovski chiar în sala de tribunal. Discuţia a avut loc în cele 40 de minute de pauză ale unei şedinţe. Lucru deloc nefiresc pentru fostul boss al Yukos, încarcerat din 2003. El a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare pentru fraudă fiscală şi escrocherie. În interviul acordat Financial Times, Hodorkovski vorbeşte despre regimul Putin, ingerinţa intereselor de afaceri în domeniul legislativ şi despre libertatea de care se bucură în prezent ruşii, ca cetăţeni ai unei ţări europene.

CITIŢI AICI FRAGMENTE DIN INTERVIUL ACORDAT DE MIKHAIL KHODORKOVSKY PENTRU FINANCIAL TIMES

Actualul lider de la Kremlin se foloseşte de legi pentru a-şi regla conturile cu adversarii săi politici, dar mai mult decât atât, le concepe pentru a proteja interesele anumitor oameni de afaceri, acuză Hodorkovski. Fostul magnat al petrolului nu îşi pune speranţe nici în viitorul lider de la Kremlin, Dmitri Medvedev, despre care declară că are ?totul împotriva lui: tradiţia şi modul de gândire al cetăţenilor Rusiei, dar şi absenţa în societate a unor forţe capabile să facă paşii necesari pentru instaurarea legitimităţii?.

În ciuda tuturor limitărilor impuse de la vârful piramidei, un lucru nu le lipseşte cetăţenilor de rând: libertatea. Mihail Hodorkovski susţine cu fermitate că oamenii trăiesc liber, într-o ţară care le oferă acces neîngrădit la călătoriile peste hotare şi la Internet. Întoarcerea la regimul sovietic este împosibilă, precizează fostul om de afaceri, cu atât mai mult cu cât ?Rusia este o ţară europeană?.

Fostul oligarh rus a fost încarcerat în 2003 într-o închisoare din estul Siberiei, alături de fostul său asociat Platon Lebedev. Procesul lui Hodorkovski este considerat o campanie lansată de Kremlin pentru a-l pedepsi pe fostul magnat pentru ambiţiile politice.

În august 2006, justiţia de la Moscova a declarat starea de faliment a gigantului petrolier Yukos, cândva cea mai mare companie din Rusia. Activele firmei au fost lichidate, falimentul fiind pronunţat după trei ani de procese între autorităţile fiscale şi fondatorul companiei, miliardarul Mihail Hodorkovski. Acesta a acuzat în repetate rânduri că discreditarea sa are în spate considerente politice, artizanul acestora fiind chiar preşedintele Vladimir Putin.

Yukos a fost una dintre cele mai importante companii petroliere private din Rusia. Asigura circa 20% din producţia rusă şi aproape 2% din producţia mondială.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close