Antena 3 CNN Externe Primul interviu al infirmierelor bulgare după eliberare

Primul interviu al infirmierelor bulgare după eliberare

Primul interviu al infirmierelor bulgare după eliberare
25 Iul 2007   •   08:32

Cele cinci infirmiere bulgare revenite marţi în patrie, după mai bine de opt ani de detenţie în Libia, au acordat primul interviu televizat după eliberare. Ele au declarat că doar certitudinea nevinovăţiei le-a ajutat să reziste, după ce au fost de două ori condamnate la moarte pentru presupusa infectare a unor copii cu virusul HIV.

Infirmierele bulgare şi medicul palestinian condamnat odată cu ele, care a primit şi el cetăţenia bulgară, au primit graţierea preşedintelui Gheorghi Pârvanov îndată după sosirea la Sofia. Pârvanov a acuzat justiţia libiană că a ignorat dovezile nevinovăţiei celor şase. El a adăugat că dialogul cu Libia a fost ?extrem de dificil şi uneori chiar penibil?.

În faţa ziariştilor, medicul şi infirmierele n-au ascuns că sunt în continuare marcaţi de suferinţele prin care au trecut. ?Astăzi e o zi mare. Aş vrea să întorc această pagină şi sper să o întorc pentru totdeauna. Vreau ca viitorul meu să înceapă de astăzi, deoarece cred că astăzi este ziua mea de naştere?, a spus medicul.

?Nu mai am niciun fel de vise. Sunt atât de fericită să fiu din nou alături de familie că nici nu mă pot gândi ce va fi mâine?, a declarat una dintre infirmiere.

?Ne aşteptam să fim eliberate pentru că suntem nevinovate. Decizia a venit târziu, dar, până la urmă, am reuşit să răbdăm destul ca să trăim şi acest moment?, spune o alta.

Cei şase le-au mulţumit tuturor celor care au ajutat la eliberarea lor şi în special preşedintelui francez Nicolas Sarkozy şi soţiei sale, care au jucat un rol foarte important în faza finală a negocierilor.

La rândul lor, Sarkozy şi Comisia Europeană au adresat mulţumiri deosebite emiratului Qatar. Presa speculează că emiratul ar fi donat o mare parte din fondurile destinate victimelor SIDA din Libia, iar acest lucru a permis soluţionarea crizei.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close