Infirmierele bulgare şi medicul palestinian condamnat odată cu ele, care a primit şi el cetăţenia bulgară, au primit graţierea preşedintelui Gheorghi Pârvanov îndată după sosirea la Sofia. Pârvanov a acuzat justiţia libiană că a ignorat dovezile nevinovăţiei celor şase. El a adăugat că dialogul cu Libia a fost ?extrem de dificil şi uneori chiar penibil?.
În faţa ziariştilor, medicul şi infirmierele n-au ascuns că sunt în continuare marcaţi de suferinţele prin care au trecut. ?Astăzi e o zi mare. Aş vrea să întorc această pagină şi sper să o întorc pentru totdeauna. Vreau ca viitorul meu să înceapă de astăzi, deoarece cred că astăzi este ziua mea de naştere?, a spus medicul.
?Nu mai am niciun fel de vise. Sunt atât de fericită să fiu din nou alături de familie că nici nu mă pot gândi ce va fi mâine?, a declarat una dintre infirmiere.
?Ne aşteptam să fim eliberate pentru că suntem nevinovate. Decizia a venit târziu, dar, până la urmă, am reuşit să răbdăm destul ca să trăim şi acest moment?, spune o alta.
Cei şase le-au mulţumit tuturor celor care au ajutat la eliberarea lor şi în special preşedintelui francez Nicolas Sarkozy şi soţiei sale, care au jucat un rol foarte important în faza finală a negocierilor.
La rândul lor, Sarkozy şi Comisia Europeană au adresat mulţumiri deosebite emiratului Qatar. Presa speculează că emiratul ar fi donat o mare parte din fondurile destinate victimelor SIDA din Libia, iar acest lucru a permis soluţionarea crizei.
Antena 3