Antena 3 CNN Politică Primul deputat german de origine africană, Karamba Diaby, se retrage după o serie de abuzuri rasiste: „M-am confruntat cu mai multe amenințări cu moartea”

Primul deputat german de origine africană, Karamba Diaby, se retrage după o serie de abuzuri rasiste: „M-am confruntat cu mai multe amenințări cu moartea”

karamba diaby
Primul deputat german de origine africană, Karamba Diaby. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    04 Iul 2024   •   11:36

Primul deputat de origine africană care a intrat în parlamentul german a anunțat că nu va candida la alegerile federale de anul viitor, la câteva săptămâni după ce a dezvăluit corespondența plină de ură, inclusiv insulte rasiste și amenințări cu moartea, pe care el și personalul său au primit-o, potrivit The Guardian.

Karamba Diaby, în vârstă de 62 de ani, care a intrat în Bundestag în 2013 într-un moment considerat istoric de către militanții pentru egalitate, a declarat că dorește să petreacă mai mult timp cu familia sa și să facă loc politicienilor mai tineri.

Dar anunțul său vine la doar câteva săptămâni după ce a prezentat o serie de mesaje de ură pe care el și personalul său parlamentar le-au primit.

Diaby a declarat că insultele rasiste și amenințările cu moartea nu au fost "principalele motive" ale deciziei sale, după ce a subliniat în mod frecvent că nu va fi intimidat de amenințări. Dar se crede că acestea au jucat un rol important.

În ultimii ani, el s-a confruntat tot mai des cu abuzuri rasiste. Biroul său de circumscripție din Halle, Saxonia Anhalt, a fost ținta unui incendiu provocat intenționat și au fost trase gloanțe prin fereastră. Unii angajați s-au confruntat cu tentative de șantaj pentru a nu mai lucra pentru el și au fost supuși la amenințări, a declarat Diaby.

„În ultimii câțiva ani m-am confruntat cu mai multe amenințări cu moartea. Acest lucru a depășit acum limita", a spus el. "Ura pe care AfD o sădește în fiecare zi cu narațiunile sale mizantropice se reflectă în violență psihologică și fizică concretă. Acest lucru pune în pericol coeziunea societății noastre. Nu putem accepta pur și simplu acest lucru".

Scriind marți colegilor de partid, Diaby a promis că va rămâne activ în SPD, în special în cele 15 luni premergătoare alegerilor, spunând: "Ne confruntăm cu provocări mari și muncă grea".

El a adăugat: "În același timp, aștept cu nerăbdare să am mai mult timp pentru familia și prietenii mei și pentru grădina noastră."

Diaby, din partea social-democraților (SPD), a intrat în parlament alături de Charles M Huber, care a făcut parte din grupul creștin-democraților pentru un singur mandat parlamentar. Aceștia au fost primii membri de culoare ai Bundestagului, iar intrarea lor a fost salutată ca inovatoare și istorică de către militanții pentru drepturi egale.

Diaby, care are un doctorat în chimie, s-a născut în Senegal și s-a mutat în Germania de Est de atunci în 1985.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Ciolacu le răspunde șoferilor supărați pe Ordonanța 84
x close