Cele 16 ţări membre ale Commonwealth, organizaţie al cărei şef de stat este regina Elizabeth a II-a, şi-au dat acordul pentru a schimba regulile de succesiune la tronul Marii Britanii, a anunţat vineri premierul britanic, informează
Mediafax. Această decizie va permite întâiului născut, indiferent de sex, să devină monarh,
Aceste modificări vor permite, totodată, moştenitorului regal să se căsătorească cu o persoană de religie catolică, fără a fi obligat să renunţe la coroană.
"Vom pune capăt întâietăţii masculine, în sensul că ordinea de succesiune va fi determinată pur şi simplu de ordinea naşterii", a declarat David Cameron, la Perth, în sud-vestul Australiei, unde are loc a 21-a reuniune a Commonwealth.
Primul copil al prinţului William şi al soţiei sale Catherine va putea astfel să moştenească tronul, indiferent dacă va fi fată sau băiat.
"Am decis să ştergem regula care spune că acela sau aceea care se căsătoreşte cu o persoană de religie catolică nu poate să devină monarh", a adăugat David Cameron în timpul unei conferinţe de presă.
Autorităţile britanice s-au arătat până în prezent reticente în privinţa revizuirii regulilor de succesiune, temându-se că reforma nu va fi adoptată de toate statele componente şi că subiectul va alimenta mişcările antimonarhiste.
Însă chestiunea a redevenit de actualitate, odată cu mariajul, din aprilie, al prinţului William, al doilea în ordinea succesiunii la tron, şi cu sărbătorirea, în 2012, a 60 de ani de domnie a reginei Elizabeth a II-a, două evenimente susceptibile de a beneficia de sprijinul populaţiei, potrivit experţilor.
Legea succesiunii la tronul Marii Britanii, adoptată în 1689 şi 1701, dădea prioritate unui moştenitor de sex masculin, chiar dacă acesta nu este cel mai mare dintre fraţi. Dacă nu există niciun moştenitor de sex masculin, doar atunci o fiică poate urca pe tron. Totodată, monarhul Marii Britanii nu poate fi de religie catolică.