Antena 3 CNN Externe Primele ore de armistițiu în Siria

Primele ore de armistițiu în Siria

3 minute de citit Publicat la 01:58 27 Feb 2016 Modificat la 01:58 27 Feb 2016
armistitiu-siria-364214.jpg
sursa: Agerpres
O încetare a focului a intrat în vigoare sâmbătă la ora 0.00 locală în Siria (22.00 GMT vineri) între regim și rebeli, potrivit unui acord încheiat luni între Rusia și Statele Unite și susținut de ONU, informează AFP, citat de Agerpres.

Acesta este primul armistițiu de această amploare în războiul ce a făcut peste 270.000 de morți din martie 2011.

Exact la miezul nopții, armele au tăcut în suburbiile Damascului și în orașul Alep, potrivit corespondenților France Presse.

Ultraradicalii grupării Statul Islamic (Sl), care controlează cu o mână de fier nord-estul și estul țării, precum și jihadiștii Frontul Al-Nosra nu sunt incluși în acord. Șeful Frontului, Abu Mohammad al-Jolani, le-a cerut rebelilor care îi sunt aliați în multe locuri să respingă armistițiul, pe care l-a calificat "umilitor".

Chiar înainte de ora prevăzută pentru oprirea luptelor, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție sprijinind armistițiul și emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a convocat guvernul și opoziția la o nouă sesiune de negocieri de pace la 7 martie, cu condiția ca "încetarea ostilităților să fie la nivel global și accesul umanitar menținut".

În timpul zilei, au avut loc bombardamente intense. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), avioanele rusești și ale regimului au efectuat 180 de raiduri asupra regiunii Damasc, în nordul și vestul provinciei nordice Alep, precum și asupra provinciilor centrale Homs și Hama. Aceste regiuni, deținute de rebeli, sunt vizate în mod direct de încetarea focului.

Raidurile au vizat de asemenea regiunea Latakia (vest) și zone controlate de Statul Islamic.


Consiliul de Securitate al ONU a cerut în unanimitate vineri ca toate părțile în războiul civil din Siria să respecte termenii unui acord SUA-Rusia privind "încetarea ostilităților" intrat în vigoare sâmbătă la ora 0.00 locală (22.00 GMT vineri), relatează Reuters.
Cererea a fost inclusă într-o rezoluție elaborată în comun de Rusia și Statele Unite care insistă de asemenea ca guvernul și opoziția să reia convorbirile de pace sub egida ONU.
   
Înainte de votul celor 15 țări membre ale Consiliului de Securitate, mediatorul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a declarat consiliului prin intermediul unei legături video de la Geneva că intenționează să reia negocierile de pace la 7 martie, odată luptele oprite și accesul umanitar menținut.
   
Consiliul a cerut "tuturor părților vizate de încetarea ostilităților... să-și îndeplinească angajamentele".
   
De asemenea, el a cerut "tuturor statelor membre, în special ISSG (Grupul Internațional de Sprijin pentru Siria), să se folosească de influența lor asupra părților pentru a înceta ostilitățile, asigura îndeplinirea acestor angajamente și sprijini eforturile pentru a crea condiții pentru o încetare a focului durabilă".
   
De Mistura a anulat brusc o primă rundă de discuții pe 3 februarie și a cerut țărilor ISSG, condus de Statele Unite și Rusia, mai multă activitate de pregătire.
   
"Va fi extrem de dificil, mai ales la început, de făcut acest lucru", a declarat consiliului ambasadoarea SUA la ONU Samantha Power. "Chiar și o dezescaladare parțială ar face o diferență reală în viața sirienilor", a notat ea.
   
Ea a adăugat că orice încălcări ale încetării ostilităților trebuie primite cu un "răspuns sobru, coordonat".
   
Viceministrul rus de externe Ghenadi Gatilov a declarat consiliului că "avem acum o șansă reală de a pune capăt violenței și intensifica lupta colectivă împotriva terorismului". El a adăugat că ar fi de asemenea o oportunitate de creștere a ajutorului umanitar.

Reuniunea consiliului a fost amânată cu o jumătate de oră în timp ce Statele Unite și Rusia s-au angajat în negocieri de ultim moment privind textul, au declarat diplomați pentru Reuters.
   
Printre modificări a fost eliminarea a două referințe la Înaltul Comitet de Negocieri (HNC) susținut de Arabia Saudită, o coaliție de opoziție siriană pe care Rusia și Iranul nu o consideră a fi un reprezentant legitim în discuțiile de pace.

×
Etichete: conflict Siria
x close