Antena 3 CNN›Externe›
Primele fotografii din interiorul centralei nucleare de la Fukushima
Primele fotografii din interiorul centralei nucleare de la Fukushima
1 minut de cititPublicat la 14:21 24 Mar 2011Modificat la 14:21 24 Mar 2011
Foto: AP/Agerpres
O serie de imagini din interiorul centralei nucleare de la Fukushima a fost dată recent publicităţii. Fotografiile îi prezintă pe eroii de la Fukushima în momentul în care se pregăteau să intervină pentru a răci reactoarele avariate de seismul devastator din 11 martie. Se pare că imaginile au fost realizate la data de 18 martie, când echipa încerca să răcească reactorul 3.
După dezastrul din 11 martie, reactoarele n-au fost abandonate. Au mai rămas 50 de oameni. Prima linie în faţa unei apocalipse atomice. Cei 50 au un singur obiectiv: săprevinăcatastrofa nuclearăcu orice preţ. Chiar şi cu preţul vieţii.
Prinşi în nucleul radiaţiilor, eroii de la Fukushima lucreazăîntr-un sistem de ştafetăa morţii. Aleargăde la un reactor la altul, încercând săle răcească. Scurgerile radioactive nu mai pot fi însăcontrolate. Cantitatea toxicădepăşeşte uneori chiar şi de o mie de ori limita normală.
"Fukushima 50" sunt văzuţi de japonezi ca nişte samurai ai naţiunii, deşi misiunea lor, pare mai degrabăuna kamikaze. Oricum ar fi, însă, siguranţa Japoniei şi a lumii întregi stăpe umerii acestor 50 de eroi. Celor 50 de eroi li s-au alăturat ulterior 100 de colegi de la centrala Fukushima.
Sancţiuni pentru pompierii care nu au vrut să intervină
Ministrul japonez al Industriei şi-a cerut scuze, sătămâna trecută, după ce presa a scris că i-a ameninţat cu sancţiuni pe pompierii care nu au vrut să intervină la centrala nucleară de la Fukushima, de teama radiaţiilor, informează AFP.
"Vreau să mă scuz, dacă i-am jignit pe pompieri", a declarat ministrul Banri Kaieda, care a refuzat să confirme dacă i-a ameninţat sau nu pe pompieri.
Salvatorii japonezi au fost trimişi la doar câţiva metri distanţă de reactoarele avariate, pentru a le răci cu apă şi a evita astfel un accident grav.
Demnitarul nipon deţinefuncţia de şef adjunct al celulei de criză care încearcă să găsească soluţii pentru evitarea unei catastrofe majore la centrala de la Fukushima.