Antena 3 CNN Externe Primele efecte ale masacrului din Connecticut. O senatoare americană propune o lege pentru interzicerea armelor

Primele efecte ale masacrului din Connecticut. O senatoare americană propune o lege pentru interzicerea armelor

1 minut de citit Publicat la 19:13 16 Dec 2012 Modificat la 19:13 16 Dec 2012
Primele efecte ale masacrului din Connecticut. O senatoare americană propune o lege pentru interzicerea armelor
Foto: Mediafax/AFP
Senatoarea americană Dianne Feinstein a anunţat că va propune o lege pentru interzicerea puştilor de asalt, la intrarea în activitate a noului Congres, la începutul lui ianuarie, după atacul de la o şcoală din Connecticut, soldat cu 26 de morţi, vineri, relatează AFP.
   
"Voi introduce în Senat, şi acelaşi text va fi prezentat Camerei Reprezentanţilor, o propunere de lege pentru interzicerea puştilor de asalt", a declarat Feinstein într-un interviu acordat postului de televiziune NBC.
   
Întrebată dacă preşedintele Barack Obama îi va susţine iniţiativa, senatoarea de California a răspuns: "Cred că o va face".
   
Dar într-un Congres mai divizat ca niciodată, va trebui ca liderii celor două partide, democrat şi republican, să sprijine această propunere de lege pentru ca ea să poată fi adoptată.
   
Noul Congres rezultat după alegerile din 6 noiembrie va intra în activitate la 3 ianuarie.
   
Atacul din Newtown a reaprins în Statele Unite dezbaterea privind controlul armelor, în special al puştilor de asalt.
   
Autorul atacului de la şcoala Sandy Hook din Newtown, Adam Lanza, a folosit o puşcă de asalt pentru a ucide 20 de copii şi şase membri ai personalului didactic. Ulterior, el s-a sinucis. Înainte de masacru el şi-a ucis mama, la domiciliu.
   
Puştile de asalt sunt deosebit de puternice şi permit tragerea mai multor gloanţe aproape instantaneu. Adam Lanza s-a folosit de o astfel de armă pentru a trage printr-o uşă a şcolii, ceea ce i-a permis intrarea în clădire.
   
Ulterior el a ucis copiii din două clase, fiecare victimă fiind împuşcată de mai multe ori. Potrivit medicului legist care se ocupă de acest caz, unele victimele a căror autopsie a efectuat-o prezentau până la 11 urme de gloanţe.
   
Interzicerea puştilor de asalt a fost votată în timpul mandatului democratului Bill Clinton, în anii '90, dar a expirat în 2004, în timpul succesorului său republican George W. Bush.
   
În Statele Unite, dreptul de a deţine arme este protejat prin al Doilea Amendament al Constituţiei privind libertăţile individuale.

×
x close