Antena 3 CNN Externe Blinken spune că primele avioane F-16 sunt în drum spre Ucraina. Zelenski: „Noi tot aşteptăm, cum așteaptă mama copiii de la școală”

Blinken spune că primele avioane F-16 sunt în drum spre Ucraina. Zelenski: „Noi tot aşteptăm, cum așteaptă mama copiii de la școală”

profimedia-0313507126
Ucraina primește primele avioane F-16. Foto: Profimedia Images
de Robert Kiss    |    10 Iul 2024   •   16:55

Avioanele de vânătoare F-16 au început să se îndrepte spre Ucraina, a anunțat miercuri secretarul de stat Antony Blinken, potrivit CNN. Declarația a fost făcută în marja Summitului NATO de la Washington. „Noi tot aşteptăm. Aşa cum mama mă aştepta mereu să vin când se termina şcoala şi eu găseam mereu un motiv să întârzi”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prezent la summitul NATO.

 „Sunt încântat să anunț că, în timp ce vorbim, este în curs de desfășurare transferul avioanelor F-16, care vin din Danemarca, care vin din Olanda. Și acele avioane vor zbura pe cerul Ucrainei în această vară pentru a se asigura că Ucraina poate continua să se apere eficient împotriva agresiunii ruse”, a declarat Blinken.

Ucraina speră că aceste avioane de fabricație americană îi vor ajuta să-și protejeze mai bine soldații și orașele de bombardamentele rusești zilnice. Primul grup de piloți ucraineni antrenați pe avioanele de luptă a absolvit la începutul acestui an.

Anunțul lui Blinken urmează unui anunț al președintelui SUA Joe Biden de marți seară despre un nou pachet ajutor pentru Ucraina, cu elemente de apărare aeriană, inclusiv baterii Patriot.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor săi, în marja summitului NATO de la Washington, un mare număr de avioane de luptă occidentale, în efortul de a contracara invazia lansată în februarie 2022 de Rusia.

Ucraina speră să primească primele aeronave F-16 în cursul acestei veri, dar are nevoie de cel puţin 128, a declarat Zelenski marţi în cursul unui speech la Fundaţia Ronald Reagan din capitala americană.

Rusia a reuşit să desfăşoare 300 de aeronave militare pe zi pentru a ataca Ucraina, a notat Zelenski.

„Ştiţi, noi tot aşteptăm. Aşa cum mama mă aştepta mereu să vin când se termina şcoala şi eu găseam mereu un motiv să întârzii. E acelaşi lucru, doar că mult mai serios”, a spus Volodimir Zelenski, potrivit media ucrainene.

Cu aprobarea Statelor Unite ca producător, Olanda şi Danemarca vor să furnizeze Ucrainei avioane F-16. Piloţi şi mecanici ucraineni sunt instruiţi de câteva luni pentru folosirea acestor aeronave, care nu au ajuns însă deocamdată în Ucraina.

Principalul scop urmărit cu aceste avioane este de a împiedica aviaţia rusă să bombardeze nestingherită.

Se discută mereu doar de 10 sau 20 de avioane, a spus Zelenski la Washington. „Chiar dacă ar fi 50, nu înseamnă nimic. Ei (ruşii) au 300”, a subliniat preşedintele ucrainean. „Atât timp cât nu vom avea 128 de aeronave, nu vom putea concura cu ei în aer”, a conchis el.

Kievul a început să solicite avioane F-16 la scurt timp după invazia rusă din februarie 2022, iar piloții ucraineni au urmat luni întregi de pregătire în țările NATO.

Mai multe state membre ale Alianței Atlantice s-au angajat să furnizeze astfel de aeronave, cunoscute pentru precizia, viteza și raza lor de acțiune.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close