Antena 3 CNN Externe Primarii mexicani plătesc taxă de protecţie cartelurilor de droguri pentru a rămâne în viaţă

Primarii mexicani plătesc taxă de protecţie cartelurilor de droguri pentru a rămâne în viaţă

M.T.
1 minut de citit Publicat la 13:37 08 Feb 2013 Modificat la 13:37 08 Feb 2013
Primarii mexicani plătesc taxă de protecţie cartelurilor de droguri pentru a rămâne în viaţă
Primarii din statul mexican Michoacan au recunoscut că plătesc taxă de protecţie cartelurilor de droguri pentru a nu fi ucişi, potrivit AFP.

Dezvăluirea a fost făcută după ce Wilfrido Flores Villa, primarul interimar al oraşului Nahutzen, a fost asasinat în această săptămână, în timp ce lua micul dejun într-un restaurant, alături de soţia sa.

Villa a devenit astfel cel de-al 31-lea primar ucis în Mexic din 2006 până în prezent.

Pentru a evita o soartă identică, mai mulţi primari din statul Michoacan au admis că plătesc traficaţilor o taxă de protecţie.

„Lipsa securităţii ne-a afectat pe toţi. Este ceva despre care toată lumea ştie, dar evită să vorbească, pentru că ne este teamă să înfruntăm crima organizată”, a declarat unul dintre cei cinci edili care au discutat cu jurnaliştii AFP sub protecţia anonimatului, de frica represaliilor.

„Trebuie să plătim o taxă, nu avem de ales. ori cooperăm, ori murim”, a adăugat acesta.

Cartelul Cavalerii templieri este cel mai puternic dintre cele care operează în Michoacan şi toată lumea, sărac sau bogat, este nevoit să plătească taxa de protecţie pentru a evita să fie răpit sau ucis.

„Nu este ceva ce ne dorim să facem, este ceva ce suntem forţaţi să facem. Nu ne lasă nicio altă opţiune”, a mai spus primarul.

Traficanţii merg fără nicio problemă din primărie în primărie, fără avertisment, pentru a colecta banii, taxa de protecţie ridicându-se la aproximativ 800 de dolari pe lună.

Mai grav este faptul că toate acestea se întâmplă chiar sub nasul trupelor federale, desfăşurate încă din 2006, tocmai cu scopul de a reduce la tăcere cartelurile de droguri.

„Vrem acţiune, coordonare şi rezultate, nu doar declaraţii. Înainte, ne trimiteau 20.000 de soldaţi pentru a ne proteja, iar când aceştia veneau, infractorii intrau în vacanţă. Acum avem nevoie de alte rezultate”, a declarat guvernatorul Fausto Vallejo, la finalul unei întâlniri de miercuri cu ministrul de Interne Miguel Angel Osorio Chong.

Din 2006, atunci când fostul preşedinte Felipe Calderon a declarat război traficanţilor de droguri, aproximativ 50.000 de doldaţi au fost desfăşuraţi în întreaga ţară, dar numărul victimelor legate de traficul de droguri a ajuns la 70.000.

Succesorul lui Calderon, Enrique Pena Nieto, a promis reducerea crimelor, şantajelor şi a răpirilor zilnice prin crearea unei noi poliţii federale. Deocamdată, trupele militare nu au fost retrase de pe străzi.



×
x close