Antena 3 CNN Externe Prima rundă a bătăii pe banii europeni s-a încheiat fără rezultat. Ce a făcut Traian Băsescu la summit

Prima rundă a bătăii pe banii europeni s-a încheiat fără rezultat. Ce a făcut Traian Băsescu la summit

O.P.
2 minute de citit Publicat la 05:43 08 Feb 2013 Modificat la 05:43 08 Feb 2013
Prima rundă a bătăii pe banii europeni s-a încheiat fără rezultat. Ce a făcut Traian Băsescu la summit
Discuţiile din prima zi a summitului Consiliului European s-au terminat târziu în noapte, fără a ajunge la un consens cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.

Viziunile contradictorii ale celor mai puternice ţări europene au stârnit dezbateri aprinse în rândul reprezentanţilor prezenţi la summit. Miza este extrem de mare pentru ţara noastră, care se află în pericol după ce mai multe ţări susţin reducerea de fonduri pentru ţările cu absorbţie mică.


Reuniunea summitului Consiliului European a început cu o întârziere de aproape şase ore, din cauza diviziunilor puternice de opinie dintre naţiunile din Europa.

În cadrul reuniunii de aseară, Traian Băsescu a făcut un tur al camerei, timp în care a dat mâna cu Helle Thorning-Schmidt, prim-ministrul Danemarcei, şi a participat la o discuţie pe care aceasta o avea cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele republicii Lituania.

Traian Băsescu a dat mâna şi cu preşedintele francez, Francois Hollande, cu care a avut o scurtă discuţie, în care liderul de la palatul Elysee l-a aprobat din cap de mai multe ori pe şeful României.

Întrevederea cu prim-ministrul britanic, David Cameron, a fost una mai mult amiabilă, în care amândoi au izbucnit în râs de mai multe ori.

În scurt timp, însă, discuţia a căpătat un ton mult mai formal, în care cei doi lideri au făcut un schimb de opinii cu privire la subiectele importante de la nivel european. David Cameron a ameninţat că va bloca cadrul financiar multianual al blocului comunitar, dacă acesta nu va fi redus, în timp ce liderul francez, Francois Hollande, refuză să sprijine această viziune.

Miza bugetului 2014-2020 este extrem de mare. Anul trecut statele puternice din blocul comunitar au adus în discuţie posibilitatea de a aloca fonduri structurale în concordanţă cu rata de absorbţie a fiecărei ţări. Acest lucru poate fi dezastruos pentru România, având în vedere că ţara noastră are cea mai mică rată reală de atragere a banilor europeni. Poziţia Parlamentului European cu privire la bugetul blocului comunitar a fost fermă.


Premierul Cehiei, Petr Necas, a avertizat că este pregătit să blocheze prin veto bugetul UE.  

Petr Necas, premierul Cehiei: "Am venit la Bruxelles pentru discuţii pe tema bugetului multianual, având un mandat puternic şi clar al Guvernului ceh. Considerăm că actuala propunere este inacceptabilă şi suntem pregătiţi să utilizăm veto-ul."


Dezbaterile din cadrul summitului Consiliului European vor fi reluate în această dimineaţă.

 

×
Etichete: bani europeni
x close