Antena 3 CNN Externe Prima reacţie a Rusiei după rezultatele din Republica Moldova. Peskov o acuză pe Maia Sandu că a fraudat alegerile şi referendumul

Prima reacţie a Rusiei după rezultatele din Republica Moldova. Peskov o acuză pe Maia Sandu că a fraudat alegerile şi referendumul

Dimitri Peskov profimedia
Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. Sursa foto: Profimedia Images
de Adrian Dumitru    |    21 Oct 2024   •   12:21

Regimul de la Kremlin acuză că alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru aderarea la UE din Republica Moldova nu au fost libere şi corecte şi că ultimele rezultate au dus la o creştere greu de explicata numărului de voturi în favoarea Maiei Sandu şi parcursului european al ţării. Conform lui Dmitri Peskov, „există o mulţime de întrebări” cu privire la alegerile din ţara vecină.

Indicatorii pe care îi vedem astăzi, pe care îi monitorizăm, dinamica schimbărilor, desigur că ridică o mulţime de întrebări.

Ce vedem este, desigur, nişte rate de creştere mecanice, dificil de explicat, în favoarea lui Sandu şi în favoarea participanţilor la referendum care vorbesc în favoarea orientării spre Uniunea Europeană”, a declarat reprezentantul regimului criminal de la Kremlin.

Conform lui Peskov, „orice observator care înţelege cât de puţin esenţa procesului politic, poate să observe aceste anomalii”.

Turul 1 al alegerile prezidenţiale din Republica Moldova a fost câştigat de preşedinta Maia Sandu la o diferenţă semnificativă. Ea a obţinut 41,86% după numărarea a 97,97% din voturi, în timp ce candidatul Rusiei, Alexandr Stoianoglo, a obţinut 26,34%.

La referendum, situaţia e mult mai strânsă, numărul de voturi pentru aderarea la UE fiind, după numărarea parţială a voturilor, la 50,31%. Mai sunt de procesat 19 procese verbale, astfel că viitorul european al ţării rămâne încă sub semnul întrebării.

×
Parteneri
x close