Antena 3 CNN Externe Prima măsură majoră luată în Marea Britanie după votul pentru Brexit

Prima măsură majoră luată în Marea Britanie după votul pentru Brexit

2 minute de citit Publicat la 14:51 20 Iul 2016 Modificat la 14:51 20 Iul 2016
brexit4.png

Deputaţii britanici au votat masiv luni seară în favoarea înnoirii celor patru submarine nucleare Trident ale ţării, pentru un cost de cel puţin 41 de miliarde de lire (49 de miliarde de euro), transmite AFP, citează agerpres.ro

Cu ocazia primului său discurs faţa parlamentului în calitate de premier, Theresa May a apărat înnoirea programului nuclear pe care l-a descris ca "asigurare finală" pentru securitatea ţării. 

Parlamentarii au aprobat măsura cu 472 de voturi pentru şi 117 împotrivă după şase ore de dezbateri.

Aproape 60% dintre deputaţii laburişti (138 din totalul de 252) au dat undă verde acestei măsuri a guvernului conservator, în pofida poziţiilor pacifiste ale liderului lor, Jeremy Corbyn. 

"Este imposibil să spui cu siguranţă că nicio ameninţare nucleară nu îşi va face apariţia în următorii 30 sau 40 de ani, ameninţând securitatea şi modul nostru de viaţă", a subliniat Theresa May în cursul dezbaterilor. 

La insistenţele unui deputat scoţian din SNP de a preciza dacă este pregătită să utilizeze o armă care poate ucide 100.000 de persoane, Theresa May a răspuns "da". "Tot interesul unui sistem de descurajare este ca duşmanii noştri să ştie că suntem pregătiţi să îl utilizăm", a adăugat ea. 

"Trebuie să trimitem mesajul fără echivoc oricărui adversar că întotdeauna costul unui atac împotriva Marii Britanii sau aliaţilor noştri va fi cu mult mai mare decât tot ce ar spera să câştige cu un astfel de atac", a mai spus premierul. 

Jereym Corbyn şi-a formulat opoziţia faţă de această măsură. "Nu voi lua o decizie care va ucide milioane de nevinovaţi. Nu cred că ameninţarea crimelor în masă este mijlocul legitim de a desfăşura relaţiile internaţionale", a declarat el luni. 

Liderul laburiştilor, confruntat cu o frondă a majorităţii deputaţilor partidului după ce britanicii au votat, la 23 iunie, pentru a părăsi Uniunea Europeană, a decis de această dată să le lase libertatea de vot.

Marea Britanie este una dintre cele trei ţări membre al NATO care posedă arma nucleară împreună cu Franţa şi Statele Unite. 

Flota nucleară învechită are baza la Falsane, în vestul Scoţiei. Aceasta urmează să fie înlocuită cu submersibile din clasa "Successor", pentru o intrare în serviciu la începutul anilor 2030. 

Unul dintre cele patru submarine nucleare se află în permanenţă în misiune în jurul lumii, două sunt în port pregătite de plecare, iar al patrulea este în revizie. 

Luni, Campania pentru dezarmare nucleară a afirmat că programul Trident va costa în realitate 205 miliarde de lire din cauza cheltuielilor asociate programului. În schimb, Jeremy Corbyn s-a referit la o sumă totală de 179 de miliarde de lire, mai scrie AFP.

×
x close