Antena 3 CNN Externe Prietenia lui Orban cu dictatori precum Putin sau Xi distruge relațiile Ungariei cu Vestul. SUA: e momentul unei regândiri a relației

Prietenia lui Orban cu dictatori precum Putin sau Xi distruge relațiile Ungariei cu Vestul. SUA: e momentul unei regândiri a relației

Putin ii sopteste lui Orban care se freaca la gura
Relațiile calde, aproape de subordonare, între Orban și dictatorul rus au provocat în mai multe rânduri furia aliaților formali ai Ungariei, SUA și UE. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    19 Sep 2024   •   07:00

Ambasadorul american la Budapesta a lansat, miercuri, cele mai dure critici de până acum la adresa liderului reacționar al Ungariei, Viktor Orban, spunând că problemele țării cu democrația și statul de drept și ruperea ei de Occident prin îmbrățișarea unor dictatori sângeroși precum Vladimir Putin sau Xi Jinping nu mai pot fi trecute cu vederea drept retorică goală și că a venit timpul ca SUA și Vestul să-și regândească relația cu Ungaria, scrie The Guardian.

De când a venit la putere în Ungaria în urmă cu mai mult de 14 ani, Viktor Orban a concentrat întreaga putere politică și economică a țării în mâinile sale, ale partidului său Fidesz, și în ale unei camarile restrânse de afaceriști apropiați de guvernul său.

În plus, liderul ungar a dezvoltat relații tot mai strânse și mai calde cu sângeroși dictatori orientali, precum Vladimir Putin sau Xi Jinping.

În ultimele luni, organizații ale societății civile și guverne străine au vorbit de noi îngrijorări față de regimul ungar, care intenționează să pună și mai multă presiune pe vocile independente de la Budapesta.

Traiectoria politică a Ungariei, deja un regim hibrid în ce privește calitatea democratică, pune o dilemă serioasă în fața aliaților săi formali, în condițiile în care țara rămâne parte a UE și a NATO.

Într-un interviu de miercuri, David Pressman, ambasadorul american la Budapesta din 2022 și până acum, spune că nu trebuie decât să ne uităm la ultimele șase luni pentru a înțelege că alibi-ul „vorbelor juste” nu mai face față când vorbim de divergența tot mai pronunțată a Ungariei în relațiile sale cu restul Europei și cu alianța transatlantică.

Orban și-a șocat aliații la începutul verii când a plecat în ceea ce el a numit o „misiune de pace” la Moscova, în timp ce țara sa deține președinția rotativă a Consiliului UE. Orban și-a vizitat prietenii dictatori Putin și Xi, dar și pe fostul președinte Trump, actual candidat pentru un nou mandat neconsecutiv la Casa Albă.

Între timp, o decizie a guvernului ungar de a relaxa restricțiile pentru vize pentru cetățeni ruși și bieloruși a ridicat îngrijorări mari de securitate în Europa.

„Discursul dublu al lui Orban”

Pressman a criticat mai ales ceea ce a numit la Orban „discursul dublu”.

„Cum se poate ca țara anului 1956 (n. red. – anul în care Uniunea Sovietică a invadat Ungaria pentru a strivi revoluția reformist-liberală a lui Imre Nagy) să fie atât de apropiată de Rusia lui Putin? Cum se poate ca o țară să fie și membră a UE și să fie și în război cu Bruxelles-ul? Cum se poate ca un aliat al SUA să fie, în cuvintele premierului, și «adversarul» acestora?”, a spus oficialul american.

Ambasadorul - care de ceva vreme a devenit un nume foarte cunoscut în Ungaria, dar și ținta numeroaselor atacuri din partea presei pro-Orban de la Budapesta – a vorbit și de impactul alunecării în autoritarism a Ungariei și despre continua atacare a democrației sale tot mai fragile.

„Controlul partidului de guvernământ asupra presei și atacurile sale împotriva societății civile au creat o atmosferă a fricii. Atmosfera fricii permite corupției să se dezvolte, influențează alegerile guvernului în ce privește partenerii pe care-i are, nu doar pe plant intern, dar și pe plan extern”, a continuat ambasadorul.

El a mai argumentat că aliații Ungariei trebuie să accepte realitatea a ceea ce se întâmplă în țară și să realizeze că ceva trebuie să se schimbe.

„Trebuie să avem o recalculare și o regândire a relației cu Ungaria. Trebuie să recunoaștem că ceea ce obișnuiam să trecem cu vedere trebuie văzut cu ochii noștri mult mai bine, iar la aceste lucruri trebuie să răspundem fără ezitare.

Perspectiva veche că punctele de vedere ale guvernului ungar sunt «doar vorbe» e greșită. Aceste «vorbe» sunt mesaje de politică, iar ele schimbă Ungaria”, a continuat el.

Orban mizează pe revenire lui Trump

Orban și-a anunțat vocal susținerea pentru Donald Trump și a căutat să devină un membru important al anturajului său, în timp ce echipa sa a curtat intens cercurile de politică conservatoare, reacționară și neofascistă din sânul Partidului Republican.

La rândul său, așa cum o face cu toți cei care îi alintă ego-ul, Trump l-a lăudat și el pe prim-ministrul ungar, un personaj cvasi-necunoscut pentru publicul american, dar pe care fostul președinte îl prezintă drept un „lider puternic” – „E o persoană dură, inteligentă”, a spus Trump despre Orban în timpul dezbaterii sale cu Kamala Harris.

Liderul reacționar ungar, care mai are doar câțiva prieteni în democrațiile europene și care se confruntă des cu critici din partea SUA și UE în ce privește alunecarea țării sale în autoritarism, dar și în ce privește relațiile de prietenie cu regimul criminal de la Kremlin, crede că soarta lui se va schimba dacă Donald Trump revine la Casa Albă.

Asta pentru că o președinție Trump, la rândul său un lider fără scrupule și cu tendințe autoritare, ar elimina pentru Ungaria problema criticilor față de distugerea democrației.

Întrebat la începutul anului despre relația dintre SUA și Ungaria, aflată în cel mai jos punct al său, Orban a răspuns cu entuziasm: „Îl aștept pe Donald Trump!”.

Pressman, în ceea ce ar putea fi ultimul său discurs major înaintea unei posibile schimbări de administrație la Casa Albă, a spus că nu consideră că abordarea lui Orban servește intereselor Ungariei.

„Premierul Orban nu a făcut niciun secret din faptul că ar vrea ca un anume candidat să câștige alegerile. Nu cred că acțiunile care riscă să reducă o mare alianță de securitate între două țări la o relație personal-politică între două personaje este în serviciul oricărei alianțe democratice

Dacă alegerile nu vor avea rezultatul pe care îl doresc, strategia lor este să... aștepte. Nu au niciun plan B. Această atitudine nesăbuită în relația noastră bilateral va duce, cu siguranță, la o schimbare a acestei relații”, a spus ambasadorul.

×
Parteneri
x close