Oficialii îi sfătuiesc pe oameni să aibă provizii în cămară.
Raționalizarea acestui produs există de aproximativ două luni, de când a început războiul din Ucraina. Inițial puteai cumpăra maxim 2 sticle, iar mai nou, această cantitate a fost redusă la jumătate.
Uleiul de floarea soarelui, de producție germană, se găsește din plin în alte țări, în Suedia, de pildă, ba chiar la ofertă, spre furia nemților.
Benzina, încălzirea, electricitatea și alimentele — prețurile în Germania cresc cu o viteză vertiginoasă în fața războiului din Ucraina. Deși acest lucru nu contează pre mult pentru clasele bogate și de mijloc, care dau tonul în politică și mass-media, pentru cota covârșitoare a populației, le amenință existența.
Prețurile globale ale uleiului de gătit au crescut de la începutul pandemiei de COVID-19 din mai multe motive, de la recolte slabe în America de Sud până la penuria de forță de muncă cauzată de viruși și creșterea constantă a cererii din partea industriei biocombustibililor.
Războiul din Ucraina – care furnizează aproape jumătate din uleiul de floarea-soarelui din lume, peste 25% din Rusia – a întrerupt transporturile și a dus la creșterea prețurilor uleiului de gătit.
Este cea mai recentă consecință a aprovizionării globale cu alimente din războiul Rusiei și un alt cost în creștere care ciupiște gospodăriile și întreprinderile pe măsură ce inflația crește. Conflictul a alimentat și mai mult costurile deja mari pentru alimente și energie, lovindu-i cel mai puternic pe cei mai săraci oameni.
Aprovizionarea cu alimente este în special riscată, deoarece războiul a perturbat transporturile de cereale esențiale din Ucraina și Rusia și a înrăutățit criza globală a îngrășămintelor care va însemna alimente mai costisitoare și mai puțin abundente. Pierderea proviziilor accesibile de grâu, orz și alte cereale ridică perspectiva penuriei de alimente și instabilitate politică în Orientul Mijlociu, Africa și unele țări din Asia, unde milioane de oameni se bazează pe pâine subvenționată și tăiței ieftini.