
Prețul aurului a ajuns la un nou record pe piețele internaționale, marți dimineață, pe fondul incertitudinilor legate de tarifele pe care președintele SUA, Donald Trump, urmează să le impună partenerilor comerciali, relatează presa internațională.
Cotațiile au ajuns la 3148,8 dolari pe uncie, semnalând nervozitatea investitorilor și fuga către active considerate sigure.
Casa Albă a numit introducerea tarifelor drept "Ziua eliberării", însă actorii din piețe au optat pentru o etichetă mai pesimistă, și anume "Ziua demolării".
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat jurnaliștilor că Trump își va anunța miercuri planurile privind tarifele reciproce, în timpul unui eveniment la Casa Albă.
"Președintele va anunța un plan tarifar care va da reseta practicile comerciale neloiale prin care țara noastră a fost jefuită timp de zece ani. Este timpul pentru reciprocitate și este timpul ca un președinte să facă o schimbare istorică în favoarea a ceea ce este corect pentru poporul american", a spus ea.
Președintele SUA a comunicat deja că va taxa cu 25% toate mașinile și componentele auto care nu sunt fabricate în Statele Unite, începând cu data de 2 aprilie
Mulți investitori se tem că impunerea de noi taxe comerciale asupra importurilor în SUA și riscul unor tarife reciproce din partea partenerilor comerciali ai Washingtonului se vor întoarce împotriva economiei americane.
Investitor: Protecționismul afectează atât țara care îl adoptă, cât și țintele vizate de aceasta
"Investitorii încep să ia în calcul probabilitatea tot mai mare a unui cocktail dureros de recesiune cuplat cu o inflație persistentă. Ceea ce i-a surprins pe mulți este măsura în care președintele pare pregătit să afecteze perspectivele economice, atât ale SUA, cât și ale restului lumii.
Prin natura sa, protecționismul afectează întreprinderile și consumatorii americani la fel de puternic precum în țările rivale SUA. Taxele comerciale cresc prețurile și reduc încrederea și creșterea economică, atât pentru țara care le percepe, cât și pentru țintele aparente", explică Tom Stevenson, director de investiții la Fidelity International.
Noaptea trecută, Trump a promis că va fi "foarte amabil" cu partenerii comerciali atunci când va dezvălui tarife suplimentare.
"Vom fi foarte drăguți, relativ vorbind, vom fi foarte amabili", a afirmat el, fără a detalia.
De ce vrea Donald Trump să impună lumii tarifele comerciale
Trump consideră că tarifele - care, în principiu, impozitează importurile - reprezintă un instrument de negociere pentru a obține condiții comerciale mai bune, generând în același timp bani și protejând economia americană de concurența neloială.
O estimare a Casei Albe publicată săptămâna trecută sugera că un tarif de 10% pe toate importurile în Statele Unite ar putea duce la crearea a aproape trei milioane de locuri de muncă în SUA.
Consilierul comercial al lui Trump, Peter Navarro, a apreciat că tarifele planificate ar putea aduce aproximativ 600 de miliarde de dolari anual, ceea ce reprezintă o cincime din valoarea totală a importurilor de bunuri în SUA.
Însă multe companii spun că se așteaptă ca povara noilor tarife să fie transferat clienților sub forma unor prețuri mai mari.
Acest lucru ar putea duce la scăderea vânzărilor și ar putea alimenta inflația, o problemă pe care în timpul campaniei electorale Trump s-a angajat să o rezolve.