Cartea, care datează de la sfârșitul secolului al XV-lea, provine din vânzarea unei mici părți a bibliotecii unui pasionat de arta culinară, belgianul Pierre de Crombrugghe.
"Pasiunea baronului de Crombrugghe atât pentru arta culinară, cât și pentru bibliofilie, o combinație de gust și cunoștințe - se află la originea celei mai faimoase colecții gastronomice în limba franceză, aflată în posesie privată", a afirmat Christie's într-un comunicat.
"Piesa cheie" este "nu doar prima carte de bucate în limba franceză, însă această ediție tipărită la Lyon (centrul-est) în jurul anului 1495 este și prima (ediție) ilustrată", a adăugat casa de licitații.
Guillaume Tirel, cunoscut sub numele de Taillevent (1310-1395), bucătar pentru regii Franței Carol al V-lea și Carol al VI-lea, și-a pus semnătura pe această colecție de rețete care a fost compilată de la sfârșitul secolului precedent. "Viandier" a avut zeci de ediții până în 1615.
Citește și: Prețul la care este scos la licitație de ANABI un Audi A7 Hibrid cu 280 de cai putere și 70.000 de kilometri
Acest exemplar, "frumos incunabul în format in-quarto", potrivit Christie's, este opera unui maestru tipograf din Lyon, Martin Havard, și are o valoare estimată între 400.000 și 600.000 de euro.
La licitație va fi pus, de asemenea, în vânzare un exemplar al "Livre fort excellent de cuysine" din 1542, care conţine 350 de rețete din Renaștere, estimat între 80.000 și 120.000 de euro, potrivit DayFr.
Este una dintre cele mai influente cărți de bucate din toate timpurile, care "atestă renașterea decisivă a gastronomiei în perioada Renașterii".