Antena 3 CNN Externe Președintele Taiwanului promite, de ziua națională, că nu va permite anexarea insulei la China. Beijingul intensifică presiunea

Președintele Taiwanului promite, de ziua națională, că nu va permite anexarea insulei la China. Beijingul intensifică presiunea

Lai Ching-te cu mana pe inima si un steag al ROC in prim plan
Președintele taiwanez face parte din facțiunea pro-indepenență din politica de la Taipei. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    10 Oct 2024   •   10:24

Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, a promis, joi, că se va opune anexării insulei la China (RPC), în condițiile în care regimul de la Beijing are afirmații și acțiuni tot mai belicoase la adresa guvernului democratic de la Taipei. Afirmațiile liderului taiwanez au fost făcute cu ocazia zilei naționale a țării.

„Voi menţine angajamentul de a mă opune anexării sau încălcării suveranităţii noastre”, a declarat Lai în timpul unui discurs pronunţat în faţa Palatului prezidenţial de la Taipei cu ocazia Zilei Naţionale, care marchează 113 ani de la răsturnarea dinastiei Qing şi fondarea Republicii China.

În 1911-1912, o serie de rebeliuni au provocat prăbușirea Imperiului Chinei și proclamarea de către Sun Yat-Sen a unei republici, încheind peste două milenii de istorie imperială. Ulterior, Republica China, consumată de războiul cu Japonia și de un război civil intens cu comuniștii lui Mao, s-a refugiat în ultima sa redută, insula Taiwan (cunoscută anterior cu numele portughez Formosa).

De-a lungul anilor de după 1949, Republica China a continuat să clameze legitimitatea statală asupra întregii Chine, însă după pierderea recunoașterii diplomatice în favoarea RPC, guvernul din Taiwan s-a mulțumit doar să-și păstreze independența față de regimul de la Beijing. RPC, în schimb, are ca scop obținerea teritoriului, susținând că este dispus să o facă chiar și forțat.

În ultimii ani, China şi-a intensificat presiunea militară şi politică asupra Taiwanului şi nu a renunţat niciodată la ideea angajării forţei militare pentru a prelua controlul asupra insulei, organizând trei serii de manevre militare de amploare în ultimii doi ani.

De asemenea, China trimite aproape zilnic nave de război şi avioane de vânătoare pentru a patrula în jurul Taiwanului.

Ministerul apărării taiwanez a transmis, joi, că 27 de avioane militare chineze şi nouă nave din marina chineză au fost identificate în jurul insulei în 24 de ore, începând de miercuri dimineaţă.

Potrivit unui oficial american de rang înalt, China s-ar putea folosi de celebrarea Zilei Naţionale taiwaneze „ca pretext” pentru a face manevre militare.

China l-a acuzat, marţi, pe preşedintele Lai Ching-te, pe care îl califică drept „separatist”, că alimentează „ostilităţile”, după ce acesta declarase că este „imposibil” ca R. P. Chineză să fie considerată „patria-mamă” de către Taiwan.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close