Antena 3 CNN Externe Preşedintele Siriei în vizită strategică în Turcia

Preşedintele Siriei în vizită strategică în Turcia

Preşedintele Siriei în vizită strategică în Turcia
17 Oct 2007   •   15:44

NATO cere Turciei să dea dovadă de reţinere în ceea ce priveşte Irakul. Ankara pregăteşte un vot în Parlament, menit să aprobe o incursiune armată în nordul Irakului, pentru a combate rebelii separatişti. În context, preşedintele sirian Bashar Al-Assad (foto) va avea întrevederi cu premierul turc şi cu şeful diplomaţiei de la Ankara, precum şi cu mai mulţi responsabili de rang înalt. Parlamentul irakian urmează să voteze astăzi o moţiune care va permite Guvernului să autorizeze o incursiune militară în nordul Irakului, împotriva bazelor rebelilor kurzi.

Aceste planuri neliniştesc administraţia americană, care a cerut în mod insistent guvernului de la Ankara să renunţe la o astfel de operaţiune. Armata americană analizează deja un plan alternativ de aprovizionare a Irakului, dacă Turcia îi va închide frontierele. Specialiştii americani susţin că armata se va confrunta cu grave consecinţe operaţionale, dacă Turcia va bloca trecerea echipamentelor militare destinate trupelor americane din Irak.

În acelaşi timp, surse din cadrul armatei americane avertizează că Irakul îşi va apăra suveranitatea în cazul unei incursiuni militare turce. Autorităţile de la Bagdad îşi continuă eforturile pentru a convinge Turcia să nu intervină militar. Responsabili irakieni de rang înalt au avertizat că o astfel de campanie va avea "consecinţe grave pentru întreaga regiune".

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close