Extinderea Uniunii Europene pentru a include statele din Balcanii Occidentali nu trebuie "cu nici un preţ" să fie întreruptă, iar ţările din regiune nu trebuie să suporte consecinţele crizei financiare şi economice, a subliniat sâmbătă preşedintele sârb, Boris Tadici, potrivit
Mediafax.
"Politica de extindere nu trebuie cu nici un preţ să fie întreruptă", a declarat Tadici, care se exprima în cursul unei conferinţe la Sarajevo, în prezenţa preşedinţilor croat şi muntenegrean, Ivo Josipovici şi Filip Vujanovici, precum şi a preşedintelui în exerciţiu în Bosnia, Haris Silajdzici.
Liderul sârb a propus să fie trimis un "mesaj clar" europenilor, pentru reuniunea UE-Balcani prevăzută miercuri la Sarajevo, că oprirea extinderii ar constitui "o eroare enormă, de nescuzat şi ireparabilă a Uniunii Europene".
Croaţia este ţara cea mai avansată din Balcanii Occidentali în perspectiva sa europeană. Zagrebul speră să adere la UE în 2012. Toate celelalte ţări din regiune au în comun voinţa de a adera la UE, dar ele se află în stadii mai puţin avansate. Aderarea lor rămâne o perspectivă îndepărtată.
"Această reuniune (de la 2 iunie) intervine într-un moment în care se resimte în UE oboseala extinderii, care este consecinţa crizei financiare mondiale", a recunoscut Tadici.
Cu toate acestea, "criza care afectează în prezent toată lumea nu îşi are originea în cadrul UE şi nu se produce din cauza extinderii UE", a apreciat el.
"Această criză a apărut în alte centre financiare şi cetăţenii (ţărilor din Balcanii Occidentali) nu trebuie să suporte consecinţele acestei crize", a conchis preşedintele sârb.
Antena3.ro