Edward Snowden arată că Statele Unite tratează Uniunea Europeană ca o putere ostilă, a declarat, marţi, preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz.
De asemenea, Schulz şi-a exprimat „înţelegerea" pentru cererea de azil politic a lui Snowden şi consideră că metodele de spionaj americane sunt demne de „regimuri autoritare".
Declaraţiile oficialului european au fost făcute într-un interviu televizat, potrivit AFP, citată de Mediafax.
„Snowden ne arată că Statele Unite îşi tratează partenerii apropiaţi, Germania, de exemplu, dar şi Uniunea Europeană în ansamblu, ca o putere ostilă, iar acest lucru este absolut inacceptabil", a spus Schulz pentru televiziunea publică germană ARD.
Întrebat ce ar trebui să facă Germania în cazul în care Snowden va cere azil politic în această ţară, Schulz a răspuns: „Am înţelegere pentru această cerere. Dacă se va întâmpla, autorităţile trebuie să examineze dacă face, efectiv, obiectul unei persecuţii politice".
Edward Snowden, refugiat într-un aeroport de la Mosova şi căutat de Washington pentru spionaj, a solicitat azil politic în 21 de ţări, între care Germania şi Franţa, potrivit site-ului WikiLeaks.
„Cred că Snowden face un serviciu opiniei publice mondiale, arătând clar că noi trăim într-o epocă în care democraţiile pun în aplicare metode utilizate anterior de regimuri autoritare”, a mai precizat Schulz, care este de părere că metodele de spionaj ale Statelor Unite „au fost utilizate anterior de KGB
Spionarea instituţiilor UE de către Statele Unite „este pur şi simplu o provocare", a apreciat Schulz.
În plus, el şi-a exprimat decepţia faţă de preşedintele american Barack Obama.
„Decepţia faţă de Barack Obama este profundă. L-am considerat pe acest om un inovator, am crezut că va promova mai multă democraţie, mai multă transparenţă în politica americană. După cum se vede, nu este cazul", a spus preşedintele PE.