Kover Lazslo a fost întrebat, duminică, la sosirea la Odorheiu Secuiesc, cum comentează situaţia legată de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef şi cum vede evoluţia relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, conform Mediafax.
"Nu este o treabă politică, nu se poate considera un incident diplomatic. Tot ceea ce s-a întâmplat este că, după multe decenii, cineva şi-a amintit să îl aducă acasă pe Nyiro, conform ultimei sale dorinţe. Parlamentul ungar a fost abilitat să se ocupe de reînhumare şi au trecut mai multe luni, iar organizarea nu a întâmpinat probleme. Eu chiar am făcut o solicitare verbală către ministrul Culturii din Guvernul Ungureanu (Kelemen Hunor - n.r.) să participe, într-un fel sau altul, la această reînhumare. Noi am planificat nu numai o reînhumare, ci şi o celebrare a reîntoarcerii lui Nyiro Jozsef acasă. A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal. Suntem acuzaţi în mod ruşinos şi noi, şi Nyiro, şi a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa scriitorului din partea Guvernului, care a depăşit limita comicului. În primul moment am plâns, apoi am râs, niciodată n-am participat la o astfel de comedie absurbă, mai ales involuntar", a declarat Kover.
El a fost întrebat dacă va trimite vreo notă sau o scrisoare în acest sens Guvernului român.
"Eu ce am făcut mai devreme, când au început tensiunile din partea noului Guvern de la Bucureşti, am scris câte o scrisoare către doamna Anastase şi preşedintele Senatului -am avut-o pe doamna Anastase ca invitat la Budapesta -şi le-am cerut sprijinul. Dar după cum ştiu - nu de pe căi oficiale - partidele şi elita politică românească nu au aceeaşi opinie sau poziţie în această problemă. (...) Noi nu suntem interesaţi în a crea tensiuni şi sunt convins că singura cale a relaţiilor între cele două state, guverne şi naţiuni este cooperarea. Nu există alternativă. Eu cred că şi cei care au ajuns brusc acum la guvernare vor recunoaşte acest lucru, iar dacă nu, ei vor fi principalii afectaţi", a afirmat Kover Laszlo.
Referitor la cooperare, Kover a declarat: "Situaţia actuală este aşa cum o vedem. Putem să observăm o serie de reacţii isterice, paranoide şi comice din partea noului Guvern român, dar hai să nu comentez mai mult pe această temă pentru că toată lumea a văzut ce s-a întâmplat în ultimele zile".
"Eu zic că atâta vreme cât România este un stat de drept există posibilitatea de reînhumare a lui Nyiro, reînhumarea lui Nyiro va fi un moment decisiv, când o să procurăm toate actele necesare, pe care de fapt le avem şi acum, dar ei le contestă, iar pe 20 iunie instanţa de contencios administrativ va decide cât de gravă este eroarea pe care nu am comis-o noi şi care nu poate avea efecte negative asupra noastră şi cum poate fi eliminată", a adăugat el.
El a menţionat că legea românească "prevede o sancţiune de maxim 40 de euro pentru această eroare".
"Vorbim despre un caz de asemenea gravitate. Am fost nevoiţi să cerem o autorizaţie de doi lei, atât de mare este cazul care a blocat procesul de reînhumare a lui Nyiro. Când completăm toate lucrurile răbdător, aşa cum trebuie, şi ei în sfârşit nu vor mai avea niciun argument legat de ce lipseşte atunci îl vom reînhuma pe Nyiro Jozsef, chiar dacă acest lucru nu este pe placul unor politicieni români", a spus Kover.
Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care urma să aibă loc, duminică, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulată, urmând să se desfăşoare doar o slujbă de pomenire a acestuia, au anunţat organizatorii.
Peste 200 de persoane s-au adunat, duminică, în Grădina Preoţilor din Odorheiu, unde are loc o slujbă ecumenică de pomenire a scriitorului, oficiată de preoţii bisericilor istorice din localitate, aceasta urmând să se încheie în jurul orei 16.00.