Antena 3 CNN Externe Preşedintele Parlamentului moldovean critică contramanifestaţiile programate pentru 16 septembrie

Preşedintele Parlamentului moldovean critică contramanifestaţiile programate pentru 16 septembrie

2 minute de citit Publicat la 13:58 08 Sep 2012 Modificat la 13:58 08 Sep 2012
Preşedintele Parlamentului moldovean critică contramanifestaţiile programate pentru 16 septembrie
Foto: INTACT Images
Preşedintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu, a criticat marşurile unioniste şi contramanifestaţiile programate pentru 16 septembrie la Chişinău, afirmând că acestea sunt un fenomen organizat de anumite formaţiuni politice extremiste de dreapta şi de stânga, sprijinite, "eventual", din afară.
   
Într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă şi publicat vineri în pagina electronică, Marian Lupu a criticat aceste marşuri afirmând că ele riscă să destabilizeze societatea şi să "torpileze" drumul R.Moldova spre integrarea europeană.
   
Efectele acestor marşuri unioniste, "care sunt deja prezente în societate - destabilizare politică, destabilizare socială, oamenii puşi unii împotriva altora, puşi pe baricade - vin să torpileze cursul de integrare europeană al Republicii Moldova", a afirmă el, declarându-se convins că există un plan "deghizat" în acest sens.
   
În opinia lui Lupu, mişcarea unionistă nu este una populară, ci un fenomen organizat de anumite formaţiuni politice extemiste, de dreapta şi de stânga, eventual sprijinite din afară.
   
"Ele fac parte dintr-un scenariu foarte bine chibzuit, promovat de către o parte dintre formaţiunile extremiste. Nu aş exclude ca în spatele acestora să fie şi partidele de extremă dreapta, dar şi cele de extremă stângă, fiindcă toate aceste acţiuni şi rezultatele lor (...) nu vin decât să polarizeze societatea, să întărească (...) aceste formaţiuni de extremă dreapta, dar în mod automat vin să aducă mai multă forţă aceluiaşi Partid al Comuniştilor, aceluiaşi electorat de extremă stângă. În plus (...) eu nu aş putea să exclud, nu am argumente la mână, însă simpla logică îmi spune că, fără o implicare şi influenţă din exterior, ele nu se produc", a declarat Lupu.
   
Întrebat de unde din exterior, dacă de la Moscova, Bucureşti sau altă capitală, preşedintele Parlamentului moldovean a refuzat o nominalizare explicită.
   
"Este defectuos, cred, să vorbeşti, atunci când nu există argumente concrete puse pe masă, fiindcă orice teză, atunci când ea devine una foarte concretă şi, pe această cale, se adresează învinuiri în direcţia unei ţări, trebuie într-adevăr ca aceste declaraţii să fie probate", a precizat el.
   
Lupu a avertizat însă că aceste manifestaţii sunt "foarte periculoase" şi, pe termen scurt, pot destabiliza situaţia politică şi socială. "Cu siguranţă vor conduce, în scurt timp, la puternice contradicţii, conflicte civice, în cadrul ţării, în cadrul societăţii noastre", a subliniat el.
   
"Pe de altă parte, aceste evenimente, chiar dacă ele sunt promovate de grupuri marginale, grupuri puţin numeroase de oameni, ele vin să formeze impresia că acest subiect, adică distrugerea statalităţii Republicii Moldova şi unirea cu alt stat, ar fi punctul unu pe agenda naţională, ceea ce este fals", a continuat preşedintele Parlamentului moldovean.
   
El a declarat, de asemenea, că mişcarea unionistă "este o tendinţă care nu vine de jos în sus, sunt fenomene care nu sunt generate în societate, propriu-zis, nu vin de la oameni, nu asta este prioritatea pentru moldoveni. Aceste fenomene sunt generate, în mod special, de către anumite formaţiuni politice", a explicat el.
   
Platforma Acţiunea 2012 a anunţat că va organiza la 16 septembrie un Marş al Unirii la Chişinău, la care sunt aşteptate peste 10.000 de persoane. Atât PCRM, cât şi Partidul Socialiştilor au cerut primarului să interzică Marşul Unirii din septembrie, deoarece manifestaţia ar putea degenera în violenţe, aşa cum s-a întâmplat la 5 august la Bălţi.

×
x close