Ghimpu a anunţat decizia sa în cadrului unui interviu la postul de radio: "Am fi foarte recunoscători Moscovei dacă războiul ar fi pus capăt doar fascismului, dar a impus de asemenea regimul comunist în ţara noastră, iar Rusia încă menţine trupe pe teritoriul nostru," a punctat Ghimpu .
Acesta a precizat că iniţial acceptase invitaţia preşedintelui rus Dmitri Medvedev de a participa la celebrările din Moscova împreună cu liderii fostelor republici sovietice. Dar arăta că şi-a schimbat opinia când ceilalţi parteneri de coaliţie au insistat ca Moldova să trimită şi sodaţi să participe la paradă.
Premierul Vlad Filat şi fostul candidat la preşedinţie Marian Lupu susţin că Moldova ar trebui să participe la aceste evenimente. Ei consideră aceasta ca un pas spre îmbunătăţirea relaţiilor dintre Mosova şi coaliţia majoritară pro-occidentală de la Chisinau.
Georgia şi statele baltice au anunţat că nu participă la paradă.
Anul acesta se va înregistra cea mai mare paradă de echipament militar din epoca post-sovietică şi este pentru prima dată când participă şi trupe străine.
"Nu am legături cu Moscova. Dar cei victorioşi merg, ce ar face acolo învinşii ?" arăta Ghimpu.
Rusia a respins precupările ministerului de Finanţe de la Chişinău că ţara nu îşi poate permite să participe din lipsă de fonduri. Oficialii ruşi precizau că Moscova este pregătită să suporte toate cheltuielile de transport, cazare şi masă.
O sursă din guvernul moldovean declara pentru publicaţia Kommersant că situaţia economică este doar o scuză iar ezitarea lui Ghimpu se datorează politicii guvernului moldovean de îmbunătăţire a relaţiilor cu România. Bucureşti nu a fost invitat la celebrare din cauza cooperării cu Germania nazistă în timpul războiului.
Moldova şi România au semnat pe 29 martie un acord pentru cooperare a forţelor aeriene şi au discutat despre dezvoltarea ulterioară a contactelor militare bilaterale.
Ghimpu va participa la un summit informal al CIS, la Moscova, pe 8 mai, apoi se va întoarce la Chişinău.
Antena3.ro