Antena 3 CNN Externe Preşedintele moldovean nu vrea să renunţe la Ziua Ocupaţiei Sovietice

Preşedintele moldovean nu vrea să renunţe la Ziua Ocupaţiei Sovietice

Preşedintele moldovean nu vrea să renunţe la Ziua Ocupaţiei Sovietice
29 Iun 2010   •   03:45


Preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, a refuzat să revoce decretul său care stabilea data de 28 iunie ca fiind Ziua Ocupaţiei Sovietice.

Decretul, promulgat joi, promovează, de asemenea, evenimente naţionale de comemorare şi cere construirea în faţa sediului guvernului a unui monument pentru victimele ocupaţiei sovietice ţi ale regimului comunist totalitar.

 "Dacă am venit la putere şi dorm să fim cu adevărat suverani şi independenţi, trebuie să spunem adevărul. Nu am venit la putere să fim de acord cu cei care privesc 28 iunie ca ziua eliberării", declara liderul moldovean.

 Liderul Partidului Democratic, Marian Lupu, declarase anterior, luni, că decretul este "abrogat virtual " la cererea coaliţiei la putere.

O şedinţă extraordinară a parlamentului, menită a vota decretul lui Ghimpu, a fost anulată, luni.

 "Dceizia de a anula şedinţa a fost luat cu majoritatea voturilor deoarece abordarea propusă este eronată şi prost sincronizată," declara Lupu.

El arăta că depinde de Curtea Constituţională să ia decizia finală, deoarece Ghimpu a refuzat să retragă decretul.

Ministerul rus de externe declara, vineri, că Moscova priveşte decizia Moldovei  ca element "al unei campanii politice premeditate contară parteneriatului ruso-moldovean."

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mihai Ghimpu
Cele mai noi știri
Parteneri
x close