La Cracovia a avut loc o slujba funerară în memoria cuplului prezidenţial polonez. Ceremonia a fost oficiată de cardinalul Angelo Sodano, trimis de la Vatican. La eveniment au asistat mai mulţi lideri din toată lumea, printre care Dmitri Medvedev, Viktor Ianukovici sau şefi de stat şi de guvern din India, Egipt sau Coreea de Sud. La Cracovia se află şi preşedintele Traian Băsescu.
După slujbă, cortegiul a pornit spre catedrala Wawel, locul în care vor fi înmormântaţi Lech şi Maria Kaczynski. Acolo, va avea loc liturghia de rămas bun oficiată de arhiepiscopul de Cracovia. Imediat după aceea, sicriele sunt duse în criptă şi puse în sarcofage. Evenimentele se vor încheia la ora 18.15, printr-o ceremonie de condoleanţe în curtea castelului Wawel. Acolo, şefii de stat şi delegaţiile străine îşi vor prezenta condoleanţele către familia cuplului prezidenţial şi către oficialii polonezi.
Se estimează că aproximativ 100.000 de oameni au fost prezenţi la slujba funerară, care a avut loc în catedrala Sfânta Maria din centrul Cracoviei, deşi organizatorii se aşteptau la un milion de persoane, potrivit AFP. Primăria Cracoviei a luat toate măsurile pentru a preveni producerea de incidente.
Cortegiul funerar, în drum spre catedrala Wawel
Aproximativ 100.000 de oameni au participat la slujba funerară
Începutul slujbei funerare
Moment de reculegere înaintea slujbei funerare
Cortegiul funerar, în drum spre Cracovia
Preşedintele Poloniei şi soţia sa vor fi înmormântaţi în ?Panteonul polonez?
Preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa vor fi înmormântaţi, la Cracovia, în cripta castelului Wawel - locul de veci al mai multor regi şi eroi naţionali polonezi.
Cu o istorie de o mie de ani, castelul din Cracovia şi catedrala din incinta sa sunt, pentru orice iubitor de artă, un tezaur cultural nepreţuit. Pentru polonezi, însă, catedrala înseamnă mult mai mult de atât. Începând cu secolul al paisprezecelea, criptele catedralei au fost principalul loc de înmormântare al regilor Poloniei. Iar după ce ţara a fost sfârtecată de cele trei mari puteri vecine - Rusia, Prusia şi Austria - aici au fost aduse rămăşiţele pământeşti ale unor eroi şi artişti naţionali, pentru a păstra viu spiritul patriotic. Tradiţia s-a păstrat şi după renaşterea Poloniei, în urma primului război mondial.
Catedrala din Cracovia adăposteşte mormintele a doi sfinţi polonezi: martirul Stanislaw, episcop al oraşului în secolul al unsprezecelea, şi regina medievală Hedwiga. Alături de ei se odihnesc alţi 16 suverani, între care Ioan Sobieski, considerat salvatorul Vienei de invazia otomană, în 1683. Mareşalul Jozef Pilsudski, întemeietorul Poloniei renăscute în 1919, şi generalul Wladyslaw Sikorski, conducătorul polonezilor din exil în cel de-al doilea război mondial, sunt şi ei înmormântaţi aici. Sarcofagul soţilor Kaczynski se află alături de cel al mareşalului Pilsudski.
Caracterul sacru al catedralei de la Wawel a făcut să apară voci care au susţinut că, în pofida meritelor sale indiscutabile, preşedintele Kaczynski n-ar fi totuşi demn să intre în acest panteon naţional. Dar protestele, care luaseră la un moment dat amploare, s-au risipit în ultimele zile.
Antena3.ro