Un tribunal sicilian l-a citat ca martor pe preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, în procesul privind presupuselor negocieri secrete între statul italian şi Mafia de la începutul anilor '90, informează Reuters
Mafia siciliană este acuzată că s-ar fi oferit să pună capăt valului de violenţe din acea perioadă, care a dus la moartea a 21 de persoane, inclusiv judecătorii Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, în schimbul unor pedepse mai blânde pentru unii dintre membrii săi.
Într-un comunicat oficial, Preşedinţia italiană a anunţat că va aştepta să vadă integral textul hotărârii judecătoreşti înainte de a lua o decizie.
În acelaşi proces a fost citat ca martor şi actualul preşedinte al Senatului, Pietro Grasso, un fost procuror anti-mafia din Palermo.
Ministrul de Interne de la acea vreme, Nicola Mancino, liderul mafioţilor, Toto Riina, deja încarcerat, dar şi fostul senator şi cofondator al partidului Forza Italia, al lui Silvio Berlusconi, Marcello Dell'Utri, se află printre cei acuzaţi.
Falcone şi Borsellino, doi vechi prieteni, au fost ucişi din cauza eforturilor lor de a lupta împotriva Mafiei, evenimente care au zdruncinat societatea italiană, dar care continuă să fie învăluite în mister.
În urma acestor atentate, mai mulţi oficiali italieni au negociat un armistiţiu cu reprezentanţii Mafiei, care au acceptat să renunşe la violenţe, primind în schimb o ameliorare a condiţiilor de detenţie pentru cei 300 de mafioţi încarceraţi, reduceri ale pedepselor şi slăbirea presiunii din partea Poliţiei.
Napolitano a fost implicat în anchetă după apariţia unor interceptări ale conversaţiilor telefonice pe care le-a avut cu Nicola Mancino, care se plângea din cauza procurorilor şi a cerut ajutorul preşedintelui.
Cazul părea să fie închis, după ce respectivele înregistrări au fost distruse anul trecut, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, care a motivat acest lucru prin faptul că preşedintele nu poate fi pus sub ascultare
Decizia Curţii a înlăturat presiunea de pe umerii lui Napolitano, un personaj respectat enorm în Italia şi văzut ca un garant al guvernului format dintr-o coaliţie fragilă. Cu toate acestea, hotărârea tribunalului sicilian ameninţă să redeschidă o problemă incomodă pentru preşedintele de 88 de ani.