Antena 3 CNN Externe Președintele iranian, la ONU: "Israel numește genocidul legitimă apărare." Consiliul de Securitate se reunește după atacurile din Liban

Președintele iranian, la ONU: "Israel numește genocidul legitimă apărare." Consiliul de Securitate se reunește după atacurile din Liban

Massoud Pezeshkian
Președintele Iranului a acuzat Israelul că a comis un "genocid" în Gaza. Sursă foto: Hepta
de A.I.    |    25 Sep 2024   •   00:55

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite se reunește miercuri, în urma escaladării luptelor din Liban între Israel și Hezbollah, notează Times of Israel.

Anunțul a fost făcut de Slovenia, care deține momentan președinția acestui organism.

Însărcinat cu menținerea păcii și securității în lume, Consiliul de Securitate are 15 membri, dintre care cinci - SUA, Marea Britanie, Franța, China și Federația rusă - sunt permanenți, cu drept de veto asupra oricărei rezoluții.

Reuniunea pe tema situație din Liban este programată la ora locală 18 (joi, ora 1 dimineața în România).

Președintele Iranului, la ONU: "Israelul ne-a asasinat oamenii de știință și oaspeții de pe teritoriul nostru"

În discursul său în fața Adunării Generale a ONU, președintele iranian Masoud Pezeshkian a susținut că lumea a avut ocazia să constate "adevărata natură a regimului israelian" în urma războiului din Gaza, care durează de aproape un an.

"(Lumea) a văzut cum (Israelul) comite atrocități în Gaza și cum, în 11 luni, a ucis cu sânge rece peste 41.000 de oameni nevinovați, majoritatea femei și copii", a acuzat Pezeshkian, fără a face vreo diferențiere între civili și combatanți.

"Liderii Israelului etichetează acest genocid drept legitimă apărare. Ei califică spitalele, grădinițele și școlile drept ținte militare legitime. Ei numesc drept antisemiți oamenii curajoși și iubitori de libertate din întreaga lume care protestează împotriva genocidului lor. Ei stigmatizează drept teroriști oamenii oprimați care s-au ridicat împotriva a șapte decenii de ocupație și umilire", a continuat Masoud Pezeshkian.

"Israelul este cel care ne-a asasinat oamenii de știință, diplomații și chiar oaspeții de pe teritoriul nostru", a mai spus liderul de la Teheran, într-o aparentă referire la moartea șefului Hamas, Ismail Haniyeh, ucis la Teheran în luna iulie, într-o explozie atribuită statului evreu.

Președintele iranian a cerut o încetare a focului în Gaza și stoparea "barbariei disperate" a Israelului în Liban, "înainte ca aceasta să cuprindă regiunea și lumea".

Masoud Pezeshkian susține că singura soluție la conflictul israeliano-palestinian este organizarea unui referendum prin care "palestinienii care trăiesc în patria lor, precum și cei care au fost forțați să plece în diaspora să își determine viitorul".

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close