SUA sunt vinovate pentru corupţia din Afganistan, a declarat preşedintele Hamid Karzai într-un interviu acordat canalului de televiziune american NBC.
„Cea mai mare corpuţie este corupţia din contracte. Dar acestea nu sunt eliberate de guvernul afgan, ci de comunitatea internaţională, mai ales de Statele Unite”, a explicat Karzai, al cărui regim a fost acuzat de mai multe ori că nu luptă suficient împotriva acestui flagel.
Potrivit "Indicelui de Percepţie a Corupţiei", realizat anual de Transparency International şi citat de Agerpres, Afganistanul, alături de Somalia şi Coreea de Nord, este cea mai coruptă ţară din lume.
De asemnea, Karzai este de părere că forţele SUA şi NATO sunt responsabile pentru o parte din violenţele cu care se confruntă regimul de la Kabul şi a adăugat că „teroriştii nu vor fi învinşi prin atacarea caselor şi a satelor afgane”.
În interviul acordat celor de NBC, preşedintele afgan a precizat că i-a trimis deja o scrisoare omologului său american, Barack Obama, în care avertizează că nu va permite trupelor americane şi celor NATO să rămână în Afganistan după 2014, dacă toţi deţinuţii afgani aflaţi sub jurisdicţia SUA nu vor plasaţi sub controlul autorităţilor locale.
„I-am scris preşedintelui Obama că poporul afgan nu ne va permite guvernului să semneze acorduri privind securitatea atât timp cât Washingtonul continuă să încalce suveranitatea afgană”, a spus Karzai.
La sfârşitul lunii noiembrie, Senatul SUA a votat pentru accelerarea retragerii trupelor americane din Afganistan, la iniţiativa senatorului democrat Jeff Merkley, după ce administraţia lui Obama fixase ca termen pentru retragere sfârşitul anului 2014.
În prezent, Casa Albă discută cu şefii militari despre ordinea în care ar urma să fie retras contingentul principal al SUA din Afganistan, transmite AP. Se aşteaptă ca o decizie în acest sens să fie dată publicităţii în următoarele săptămâni.
Cu toate acestea, ministrul apărării Leon Panetta a declarat recent că Statele Unite ar trebui să menţină un mic contingent de militari în Afganistan şi după 2014, întrucât organizaţia Al Qaida „este încă în ţară şi încearcă să îşi sporească influenţa”.