Președintele Curții Internaționale de Justiție, judecătorul Nawaf Salam, a fost desemnat premierul Libanului, într-o mișcare surpriză pentru țara măcinată de criză. Luni, noul președinte al țării l-a desemnat pe Nawaf Salam să formeze noul Guvern, după consultări cu reprezentanții Parlamentului, potrivit CNN.
Consultările privind viitorul prim-ministru al țării au fost demarate de alegerea lui Joseph Aoun în funcția de președinte al țării de Parlament, sub presiunea altor țări, precum Statele Unite și Arabia Saudită.
Condusă de un guvern interimar coordonat de Najib Mikati, mica ţară mediteraneeană nu avea preşedinte din octombrie 2022, din cauza divergenţelor politice, în pofida unei crize economice grave şi a conflictului care a opus timp de peste un an - până la încetarea focului de la finalul lui noiembrie 2024 - organizaţia şiită libaneză Hezbollah şi Israelul, relatează Agerpres.
Cine este Nawaf Salam
Nawaf Salam este privit drept un reformist. Este musulman sunnit, singura sectă acceptată pentru funcția de prim-ministru conform Constituției, care a mai fost în cărți pentru funcția de premier de două ori în ultimii ani.
Judecătorul a fost ales anul trecut președintele Curții Internaționale de Justiție, prezidând în dosarul Africii de Sud, care a acuzat Israelul de genocid.
Presa libaneză a catalogat desemnarea drept un „tsunami”. Nawaf Salam s-a propus singur pentru funcție, duminică dimineață, potrivit presei locale. Anterior, prim ministrul interimar Najib Mikati era cel cu cele mai multe șanse.
Numirea lui Salam este o lovitură pentru Hezbollah și aliații săi, care l-au susținut pe Mikati. Liderul blocului parlamentar Hezbollah, Mohammad Raad, a spus că desemnarea lui Salam va duce la „divizarea” țării și a spus că speră că Guvernul va respecta „pactul” pentru împărțirea puterii între confesiunile religioase. Neoficial, sectele majoritare din Liban trebuie să fie reprezentate în Guvern.
O moștenire grea
Indiferent de numele viitorului prim-ministru, acesta va trebui să facă faţă unor provocări majore, în special punerea în practică a reformelor economice atât de cerute de donatorii internaţionali ai Beirutului, relatează Agerpres.
De asemenea, viitorul executiv libanez va avea sarcina dificilă de a reconstrui părţi întregi din sudul ţării după războiul dintre Israel şi Hezbollah şi de a aplica acordul de încetare a focului încheiat în 27 noiembrie, care prevede mai ales retragerea Hezbollah din zona frontierei cu Israelul.
Potrivit Constituţiei libaneze, preşedintele ţării îl desemnează, după consultări cu preşedintele parlamentului, pe candidatul care a primit cele mai multe voturi în timpul consultărilor. Nimic nu garantează însă formarea imediată a unui guvern, în trecut procesul durând chiar şi câteva luni, din cauza divizărilor politice, relatează Agerpres.