"Ucraina va avea nevoie de mai mult ajutor. Evaluarea deficitului financiar al Ucrainei a fost finalizată de FMI. Ucraina va avea nevoie de 15 miliarde de dolari pe lângă ce a fost planificat deja", a afirmat Juncker în Parlamentul de la Strasbourg.
Săptămâna trecută, o delegaţie a FMI a efectuat o vizită la Kiev pentru a discuta stadiul programului actual de finanţare, în valoare de 17 miliarde de dolari.
Juncker se aşteaptă ca Ucraina să solicite alte două miliarde de euro (2,5 miliarde dolari) din partea Uniunii Europene. Preşedintele CE a explicat că guvernele statelor membre trebuie să se implice întrucât Comisia Europeană nu dispune de fonduri suficiente în buget pentru a face acest lucru.
"UE poate oferi ajutor în limita bugetului său. Linia de finanţare din buget destinată unui astfel de sprijin a fost epuizată. Există doar o marjă limitată de flexibilitate pentru finanţare suplimentară, anul viitor", a precizat Juncker.
Dacă UE va folosi integral această marjă pentru Ucraina, nu va mai rămâne nimic pentru acoperirea altor nevoi în următorii doi ani, a mai spus Juncker.
"Trebuie să fim capabili să onorăm solicitarea Ucrainei pentru 2 miliarde de euro, dar Comisia nu poate face acest lucru. Statele membre trebuie să contribuie, pentru că UE nu o poate face", a spus Juncker.
Şeful CE a mai arătat că UE a acordat Ucrainei în ultimele două luni împrumuturi pe termen lung de 760 de milioane de euro, pe lângă alte 600 de milioane de euro acordate în vară.