Antena 3 CNN Externe Preşedintele Bush vizitează pentru prima oară Israelul

Preşedintele Bush vizitează pentru prima oară Israelul

Preşedintele Bush vizitează pentru prima oară Israelul
09 Ian 2008   •   10:34

Preşedintele George Bush a părăsit miercuri Statele Unite pentru un turneu diplomatic în Orientul Mijlociu. Bush se va afla, în următoarele trei zile, în Israel şi teritoriile palestiniene, pentru a susţine continuarea negocierilor de pace. Vizita sa a fost, însă, prefaţată de proteste de stradă atât în Israel cât şi in Gaza. Preşedintele Bush speră să-şi încheie mandatul printr-un acord de pace între Israel şi palestinieni, care ar însemna un succes diplomatic de proporţii.

Statele Unite au sprijinit, prin conferinţa de la Annapolis, relansarea procesului de pace iar cele două părţi afirmă, acum, că vor să accelereze negocierile. Divergenţele sunt, însă, profunde şi de durată. Palestinienii îi vor cere lui Bush să insiste pentru ca Israelul să înceteze colonizarea teritoriilor ocupate.

Guvernul israelian se află, însă, sub presiunea extremei drepte care nu admite să li se cedeze palestinienilor nici un teritoriu, mai ales la Ierusalim. Mii de naţionalişti evrei au manifestat, ieri, la Ierusalim, atât împotriva premierului Ehud Olmert cât şi a lui Bush, calificaţi drept "complici ai teroriştilor".

PREŞEDINTELE BUSH ÎN ORIENTUL MIJLOCIU

FOTOGRAFII DIN HOTELUL KING DAVID (IERUSALIM), CARE ÎL VA GĂZDUI PE BUSH

În ceea ce priveşte incidentul de duminică, din Strâmtoarea Ormuz, în care câteva vedete iraniene s-au apropiat ameninţător de trei nave americane, Pentagonul a dat publicităţii marţi înregistrări ale evenimentului.

Preşedintele Bush a calificat incidentul drept "un act de provocare" din partea Iranului. Preşedintele Bush s-a referit la incidentul din Strâmtoarea Ormuz înainte de a-şi începe turneul în Orientul Mijlociu, unde problema iraniană va fi una din temele de discuţie.

"Mesajul meu câtre iranieni este că nu ar fi trebuit să facă ceea ce au făcut. A fost un act provocator. Este o situaţie periculoasă şi nu ar fi trebuit să facă aşa ceva, pur şi simplu", a declarat George Bush. Imaginile difuzate de Pentagon arată cele cinci vedete, fără pavilioane sau alte însemne, care se apropie rapid de navele americane aflate în patrulare în Golful Persic.

IMAGINI DIN TIMPUL INCIDENTULUI



Imaginile sunt însoţite de înregistrări audio ale mesajelor ameninţătoare venite de la bordul vedetelor. Potrivit Pentagonului, iranienii afirmau că vor ataca distrugătoarele americane. Guvernul de la Teheran consideră că n-a fost vorba de un incident major, iar Gardienii Revoluţiei, care au trimis vedetele, susţin că nu le-au cerut americanilor decât să se legitimeze.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close