Antena 3 CNN Externe Preşedintele BCE: Criza este departe de a se fi încheiat. Statele membre trebuie să lase în urmă lumea basmelor

Preşedintele BCE: Criza este departe de a se fi încheiat. Statele membre trebuie să lase în urmă lumea basmelor

1 minut de citit Publicat la 13:43 02 Dec 2012 Modificat la 13:43 02 Dec 2012
Preşedintele BCE: Criza este departe de a se fi încheiat. Statele membre trebuie să lase în urmă lumea basmelor
Foto: Mediafax/AFP
Criza zonei euro este departe de a se fi încheiat, iar statele membre trebuie să controleze mai strict bugetele şi să implementeze o uniune bancară, pentru a lăsa în urmă o "lume a basmelor" care a permis dezvoltarea problemelor, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
   
Criza datoriilor din uniunea monetară va continua şi anul următor, a declarat Draghi, la Paris, pentru postul de radio Europe 1, preluat de CNBC.
   
"Nu am ieşit încă din criză. Recuperarea pentru cea mai mare parte a zonei euro va începe în 2013" a spus Draghi.
   
Şeful BCE a adăugat ulterior, la o conferinţă cu oficiali importanţi din sectorul financiar, că actuala criză "a arătat că am trăit într-o lume a basmelor". Datoriile nesustenabile, băncile nesigure şi slaba coordonare a deciziilor au condus la declanşarea crizei în urmă cu trei ani, a spus el.
   
Conducerea BCE are programată săptămâna următoare întâlnirea lunară de politică monetară, iar analiştii se aşteaptă la menţinerea ratei cheie la minimul record de 0,75%. Bancherii sunt, însă, divizaţi în privinţa unei posibile reduceri a dobânzii anul următor.
   
Preşedintele BCE a subliniat că programul de achiziţii nelimitate de obligaţiuni anunţat de bancă a ajutat la stabilizarea condiţiilor din piaţa financiară.

Programul BCE este pregătit pentru a cumpăra obligaţiuni ale statelor care se împrumută prea scump, însă poate începe doar după ce primeşte o cerere oficială pentru ajutor din partea unui guvern.
   
Anunţarea planului a fost, însă, suficientă pentru a reduce presiunea din piaţa financiară asupra Spaniei şi Italiei.
   
"Efectul de înceredere al programului a fost semnificativ", a declarat Draghi.
   
Şeful băncii zonei euro a îndemnat guvernele să continue cu implementarea uniunii bancare. Aceasta trebuie să se aplice tuturor băncilor, pentru a evita fragmentarea sectorului.
   
Poziţia lui Draghi pune BCE în contradicţie cu Germania. Berlinul vrea ca supravegherea sistemului bancar de către BCE să se aplice doar marilor instituţii de credit.

×
x close