Antena 3 CNN Externe Președintele Ucrainei cere SUA să trimită dovezi despre invazia rusească de miercuri

Președintele Ucrainei cere SUA să trimită dovezi despre invazia rusească de miercuri

Alexandra Ionescu
3 minute de citit Publicat la 10:30 13 Feb 2022 Modificat la 10:30 13 Feb 2022
Zelenski
Sursa foto: Getty Images

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a continuat sâmbătă să minimizeze avertismentele americane cu privire la o invazie rusă iminentă, îndemnând la calm și declarând că nu a văzut informații care să arate că Moscova este gata să atace.

El le-a spus reporterilor că există „prea multe informații în spațiul informațional” despre un posibil război la scară largă cu Rusia și a ridiculizat informațiile din presă că Rusia ar putea intenționa să invadeze miercuri.

„Înțelegem toate riscurile – înțelegem că aceste riscuri există”, a spus Zelensky. Dar, a spus el, „dacă dumneavoastră sau orice persoană aveți informații suplimentare cu privire la o invazie 100% sigură, începând cu data de 16, de către Federația Rusă în Ucraina, vă rugăm să ne oferiți aceste informații”.

Liderul ucrainean și-a exprimat de săptămâni întregi frustrarea în legătură cu mesajele americane, criticând administrația Biden pentru că a semănat panică la Kiev și a speriat investitorii străini.

Oficialii americani au răspuns că reacționează la informațiile pe care le primesc și că speră că dezvăluirea chemarea planurilor Rusiei l-ar putea descuraja pe Vladimir Putin să ia măsuri.

Combinația dintre mișcările recente de trupe rusești și informațiile despre o posibilă dată a invaziei au contribuit la declanșarea vineri a unui val de activitate diplomatică și a avertismentelor publice ale aliaților NATO.

Sâmbătă, un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat că el crede că conducerea Ucrainei a înțeles de ce Statele Unite le ordonă diplomaților săi să plece și îi îndeamnă pe ceilalți americani să plece, dar a remarcat că unii lideri ucraineni „nu sunt neapărat de acord” cu evaluările cu privire la „măsură”. la care potenţialul conflict este iminent”.

Washington

În ultimele săptămâni, administrația Biden a detaliat mișcarea forțelor ruse de operațiuni speciale la granițele Ucrainei, a dezvăluit un plan rusesc de a crea un videoclip ca pretext pentru o invazie, a subliniat planurile de război ale Moscovei, a avertizat că o invazie ar avea ca rezultat posibil mii de morți și a sugerat că ofițerii ruși au îndoieli cu privire la președintele Vladimir V. Putin.

Apoi, vineri, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden, a declarat reporterilor de la Casa Albă că Statele Unite văd semne de escaladare a Rusiei și că există o „perspectivă credibilă” de acțiune militară imediată.

În total, seria extraordinară de dezvăluiri – care se desfășoară aproape la fel de repede pe măsură ce informațiile sunt colectate și evaluate – a constituit una dintre cele mai agresive dezvăluiri de informații de către Statele Unite de la criza rachetelor din Cuba, spun actualii și foștii oficiali.

Speranța este că dezvăluirea planurilor lui Putin le va perturba, poate amânând o invazie și câștigând mai mult timp pentru diplomație, sau chiar oferindu-i lui Putin șansa de a reconsidera costurile politice, economice și umane ale unei invazii.

În același timp, oficialii administrației Biden au spus că au un obiectiv mai restrâns și mai realist: vor să-i îngreuneze  treaba lui Putin în justificarea unei invazii cu minciuni, subminându-i poziția pe scena globală și construind sprijin pentru un răspuns mai dur, potrivit The New York Times

Agențiile de informații au desecretizate informații, care, la rândul lor, au fost transmise Congresului, împărtășite reporterilor și discutate de purtătorii de cuvânt ai Pentagonului și Departamentului de Stat.

”Noi încercăm să oprim un război”

Dar dezvăluirile sunt complicate de istorie, în special de dezvăluirea de către administrația Bush a informațiilor greșite și interpretate greșit, care au fost folosite pentru a justifica invadarea Irakului în 2003.

Dar această situație, spun oficialii americani, este foarte diferită. Afirmațiile Washingtonului cu privire la acumularea de trupe ale Rusiei au fost confirmate de imagini prin satelit de o calitate care nu era disponibilă anterior.

Detaliile comploturilor secrete de dezinformare ale Moscovei sunt în concordanță cu campaniile de propagandă ale Kremlinului care se desfășoară pe platformele de social media și au fost urmărite de cercetători independenți.

Cel mai important, au spus oficialii, există o distincție fundamentală între Irakul în 2003 și Ucraina în 2022. „În Irak, informațiile au fost folosite și desfășurate chiar de pe acest podium pentru a începe un război”, a spus Sullivan vineri. „Noi încercăm să oprim un război.”

×
x close