Antena 3 CNN Externe Președintele din Kenya, William Ruto, retrage legea finanțelor care a provocat protestele sângeroase din Nairobi

Președintele din Kenya, William Ruto, retrage legea finanțelor care a provocat protestele sângeroase din Nairobi

Președintele din Kenya, William Ruto, retrage legea finanțelor care a provocat protestele sângeroase din Nairobi
Președintele Kenyei, William Ruto, lângă o imagine de la protestele sângeroase din 25 iunie. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    26 Iun 2024   •   17:31

Președintele din Kenya, William Ruto, a declarat miercuri că nu va semna o controversată lege a finanțelor care a provocat proteste violente în țară, soldate cu zeci de morți, potrivit CNN.

„După ce am ascultat cu atenție poporul kenyan, care a spus sus și tare că nu vrea să aibă nimic de-a face cu acest proiect de lege a finanțelor 2024, îmi plec capul și nu voi promulga proiectul de lege a finanțelor 2024, care va fi, prin urmare, retras”, a declarat William Ruto într-un discurs, a doua zi după ce manifestațiile împotriva proiectului s-au soldat cu 22 de morți, potrivit organismului oficial pentru drepturile omului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cadavre pe străzile din capitala Kenyei, la un miting împotriva creșterii taxelor. Poliţia a tras în protestatari

Au fost violențe extreme în Kenya, marți, după protestele care au izbucnit în capitala Nairobi. În fața Parlamentului țării s-au adunat numeroși protestatari, revoltați de intenția guvernanților de a majora unele taxe, iar poliţiştii au deschis focul şi au ucis mai mulţi oameni.

Zeci de protestatari au fost împușcați, iar părți ale clădirii legislativului au fost incendiate. O echipă CNN a asistat la scenele tulburătoare și a observat două cadavre pe stradă.

Polițiștii au deschis focul împotriva protestatarilor după ce tunurile cu apă și gazele lacrimogene nu au fost eficiente în a dispersa mulțimea.

Parlamentarii kenyeni care se aflau la clădirea parlamentului au scăpat printr-un canal subteran, a informat NTV Kenya, afiliată CNN. Potrivit NTV Kenya, parlamentarii au fost evacuați în timp ce poliția s-a îndreptat împotriva protestatarilor.

Persoane răpite înainte de proteste

Amnesty International Kenya declară că investighează unde se află până la 12 persoane care au fost „răpite în miezul nopții” înaintea protestelor planificate de marți.

Lista include bloggeri, creatori de conținut, apărători ai drepturilor omului, un medic și un angajat parlamentar, a declarat directorul executiv al Amnesty Kenya Irũngũ Houghton pentru CNN.

Luna aceasta sute de persoane au fost arestate în Kenya în timpul protestelor din mai multe orașe.

Oamenii sunt revoltați de majorarea de taxe anunțată de guvernanți

Sub presiunea populară, parlamentarii au acceptat să renunțe la o serie de modificări ale codului fiscal ce vizau majorări la taxele pentru autoturisme, pâine, ulei, scutece, prosoapele igienice și transferul de bani.

În ciuda pasului înapoi făcut de autorități, protestele au continuat, unii localnici solicitând anularea întregului proiect de lege.

Manifestaţii aveau loc - fără nicio opoziţie a poliţiei - în mai multe oraşe din  ţară, mai ales în fiefuri ale opoziţiei, la Mombasa (est), Kisumu (est), Eldoret (vest), un oraş important în Valea Rift, în regiunea din care este originar preşedintele William Ruto, Nyeri (sud-vest) şi Nakuru (centru), scrie presa locală.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Congresul USR decide cum se împarte puterea sub șefia Elenei Lasconi
x close