Antena 3 CNN Externe Președintele care și-a redus salariul cu 40%. Va câștiga doar 8.000 de dolari pe an

Președintele care și-a redus salariul cu 40%. Va câștiga doar 8.000 de dolari pe an

Joseph Boakai profimedia
Președintele Liberiei Joseph Boakai își va reduce salariul cu 40%. Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iul 2024   •   06:30

Președintele Liberiei, Joseph Boakai, a anunțat că își va reduce salariul cu 40%. Astfel, biroul său speră să creeze un precedent pentru „guvernarea responsabilă” și să demonstreze „solidaritate” cu liberienii, potrivit BBC.

Salariile guvernamentale au fost supuse unei examinări intense recent, deoarece liberienii se plâng de creșterea costului vieții. Aproximativ unul din cinci oameni trăiește cu mai puțin de 2 dolari (1,70 lire sterline) pe zi în statul vest-african.

Boakai a dezvăluit în februarie că salariul său anual era de 13.400 de dolari. Reducerea îl va micșora la 8.000 de dolari. De asemenea, predecesorului său, George Weah, și-a redus salariul cu 25%.

Unii din națiunea vest-africană au salutat decizia lui Boakai, dar alții se întreabă dacă este cu adevărat un sacrificiu, având în vedere că el primește și beneficii precum o diurnă și o acoperire medicală.

Bugetul biroului prezidențial este de aproape 3 milioane de dolari anul acesta. 

Anderson D Miamen, de la organizația non-profit Centrul de Transparență și Responsabilitate din Liberia, a declarat că reducerea salariilor făcută de președinte este „bună-venită”.

„Sperăm doar că publicul va vedea în mod clar unde vor ajunge deducerile și cum vor fi folosite pentru a avea un impact pozitiv asupra vieții oamenilor”, a spus el pentru BBC.

W Lawrence Yealue II, a cărui organizație militează și pentru transparența guvernului, a descris decizia președintelui drept „foarte lăudabilă” și a spus că „conducerea trebuie asigurată de la vârf”.

El a adăugat că speră că beneficiile domnului Boakai vor fi revizuite în bugetul pentru următorul exercițiu financiar.

Pe lângă reducerea salariului său, domnul Boakai s-a angajat să „împuternicească” Agenția Publică a Liberiei pentru a se asigura că funcționarii publici „primesc o compensație echitabilă pentru contribuțiile lor la țară”.

Săptămâna trecută, un grup de parlamentari s-au plâns că nu și-au primit mașinile oficiale, de care aveau nevoie pentru a-și îndeplini atribuțiile.

Ca formă de protest, ei s-au prezentat în parlament în tuk-tuk-uri, cunoscute local sub numele de keh keh, un mod de transport comun pentru liberienii obișnuiți.

Dl Boakai a preluat mandatul în ianuarie, după ce l-a învins pe domnul Weah într-un scrutin de secundă. El a promis că va combate corupția și gestionarea proastă financiară.

×
Subiecte în articol: Joseph Boakai Liberia salariu
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close