Antena 3 CNN Externe Presa străină: Scopul lui Băsescu - anticipatele

Presa străină: Scopul lui Băsescu - anticipatele

Presa străină: Scopul lui Băsescu - anticipatele
13 Apr 2007   •   08:04

Presa internaţională dezbate pe larg intenţia lui Traian Băsescu de a demisiona în cazul în care va fi suspendat din funcţie. Cele mai multe dintre publicaţii cred că prin această manevră preşedintele urmăreşte un singur lucru: declanşarea alegerilor anticipate. Agenţia France Presse aminteşte că procedura de suspendare a preşedintelui a fost lansată în februarie de opoziţia de la Bucureşti, iar o lună mai târziu, o comisie parlamentară de anchetă a prezentat raportul care concluziona că Traian Băsescu se face vinovat de grave încălcări ale Constituţiei. Agenţia menţionează că, în cazul în care propunerea de suspendare trece de votul parlamentarilor, un referendum asupra suspendării preşedintelui trebuie organizat în cel mult 30 de zile.

?Preşedintele României demisionează pentru a forţa declanşarea alegerilor anticipate?, susţine publicaţia rusă Pravda, în ediţia online. Ziarul aminteşte că relaţiile preşedintelui cu Parlamentul şi cu premierul Călin Popescu Tăriceanu sunt extrem de tensionate. ?Popularitatea lui Băsescu, un fost marinar cunoscut pentru stilul său necovenţional, a scăzut, însă el se bucură în continuare de cea mai mare încredere în rândul populaţiei, concluzionează publicaţia rusă.

Şi International Herald Tribune comentează declaraţiile făcute de Băsescu, într-un articol intitulat ?Preşedintele român ameninţă să demisioneze, dacă Parlamentul votează pentru suspendare?. Publicaţia aminteşte că magistraţii Curţii Constituţionale au ajuns la concluzia că şeful statului a încălcat Constituţia, dar nu atât de grav încât să fie suspendat.

De asemenea, cotidianul croat Javno menţionează la rândul său că preşedintele riscă să fie suspendat pentru că a încălcat Constituţia. ?Preşedintele a anunţat că ar putea demisiona, dacă va fi suspendat?. Ceea ce urmăreşte de fapt preşedintele prin această mişcare, concluzionează jurnaliştii, este declanşarea alegerilor anticipate.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close