Antena 3 CNN Externe Presa străină despre raportul pe Justiţie: Europa respinge Bulgaria şi salvează România

Presa străină despre raportul pe Justiţie: Europa respinge Bulgaria şi salvează România

Presa străină despre raportul pe Justiţie: Europa respinge Bulgaria şi salvează România
24 Iul 2008   •   08:59

După rapoartele Comisiei Europene pe tema justiţiei, comentariile presei europene se concentrează asupra Bulgariei, sancţionată cu blocarea unor fonduri de asistenţă - decizie de o duritate fără precedent. În contrast, România are parte de mai multă îngăduinţă, dar editorialiştii străini nu trec cu vederea că şi ţara noastră a primit un avertisment destul de sever.

"Bruxelles-ul sancţionează Sofia şi avertizează Bucureştiul" este titlul ales de Euronews pentru ştirea despre rapoartele publicate miercuri. "Bruxelles-ul apreciază că aceste două ţări au rămas în urmă cu lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate (...) Comisia crede că România a făcut un pic mai bine decât Bulgaria. Aşa se explică de ce Bucureştiul nu a fost sancţionat, ci doar mustrat. Potrivit mai multor experţi, s-au făcut progrese la nivel local, dar justiţia română mai trebuie întărită la nivelul naţional", se arată în materialul Euronews.

Ediţia online a revistei italiene Panorama adoptă un ton mai dramatic şi un titlu pe măsură: "Corupţie - Europa respinge Bulgaria şi salvează România". "O bătaie. Nu există alt termen pentru a defini lovitura dată de Comisia Europeană guvernului bulgar. (...) Mult mai bine a ieşit România, faţă de care UE s-a dovedit mai blândă, mulţumindu-se să reamintească guvernului de la Bucureşti necesitatea de a continua pe aceeaşi cale, accentuând eforturile deja făcute "în combaterea corupţiei din parlament şi tribunale."

Revista americană TIME constată că bulgarii nu sunt prea mulţumiţi de această diferenţă de tratament. Jurnaliştii amintesc că multe voci considerau că România şi Bulgaria nu îndeplineau normele Uniunii şi că aderarea lor ar mai fi trebuit amânată.

Mai multe publicaţii citează, în acest context, comentariul organizaţiei Transparency International, care trage concluzia că apartenenţa la UE nu reprezintă un "glonţ magic" pentru eliminarea corupţiei.

Transparency International: "Rapoartele Comisiei Europene sunt foarte critice atât faţă de Bulgaria cât şi faţă de România, deşi doar Bulgaria va fi penalizată financiar. România s-a bucurat de data asta de un tratament relativ blând, dar trebuie să-şi accelereze urgent reformele anti-corupţie".

Antena3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close