Antena 3 CNN Externe Presa străină despre închisorile CIA

Presa străină despre închisorile CIA

Presa străină despre închisorile CIA
08 Iun 2007   •   08:53

Presa internaţională dezbate pe larg documentul ce urmează a fi prezentat de Dick Marty, raportorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Ziarele subliniază că în documentul privind închisorile CIA se menţionează faptul că există dovezi clare că Polonia şi România au permis CIA să înfiinţeze centre secrete de detenţie pe teritoriul lor.

Cotidianul ?Washington Post?, care a dezvăluit pentru prima oară, în noiembrie 2005, presupusa existenţă a acestor centre, menţionează că raportorul Consiliului Europei a "stabilit clar" faptul că pe teritoriul celor două state au existat astfel de închisori, cu acordul autorităţilor locale, unde suspecţi Al-Qaeda au fost deţinuţi şi interogaţi. Marty mai susţine în raport că "deţinuţii consideraţi de mare risc au fost încarceraţi în Polonia, iar cei mai puţin importanţi au fost deţinuţi în România".

Cotidianul britanic ?The Guardian? informează că raportorul a declarat, pentru postul de televiziune Channel 4, că închisorile erau operate "direct şi exclusiv" de CIA, oficialii locali neavând acces la centrele de detenţie. Oficialul elveţian a reuşit să confirme detaliile privind activitatea secretă a CIA folosind propriile "metode de informare", printre care s-au numărat urmărirea şi convingerea unor agenţi de informaţii aflaţi de ambele părţi ale Atlanticului.

Potrivit ?The Guardian?, raportul pare să ofere primele dovezi concrete privind existenţa închisorilor secrete ale CIA şi detaliază modul de funcţionare al acestora şi identitatea unora dintre deţinuţi. Şi publicaţia ?International Herald Tribune? menţionează faptul că raportul lui Marty conţine detalii concrete asupra modului de operare a centrelor de detenţie ale CIA.

?În pofida faptului că guvernele român şi polonez au negat vehement astfel de acuzaţii, anchetatorii lui Marty au confirmat existenţa închisorilor CIA. Marty a ajuns la concluzia că, în estul Europei, CIA a însărcinat oameni de încredere, singurii care aveau cunoştinţă de aceste închisori secrete. Partenerii lor au fost agenţiile de informaţii militare din Polonia şi România, care raportau direct fostului preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski şi preşedinţilor Ion Iliescu şi apoi Traian Băsescu în România, precum şi consilierilor de securitate apropiaţi acestora?, mai scrie publicaţia citată.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close