Presa rusă scrie că o eventuală unire a Republicii Moldova cu România ar duce la destabilizarea Europei de Est. Jurnaliştii ruşi amintesc că Executivul de la Bucureşti a aprobat un sprijin financiar în valoare de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova şi că autorităţile moldovene au dat ordin să fie scos gardul de sârmă ghimpată de la graniţa moldo-română.
Jurnaliştii ruşi citează câţiva politologi care spun că intrarea în vigoare, la 31 martie, a acordului privind traficul de frontieră dintre România şi Republica Moldova este un prim pas în realizarea proiectului unionist. Această integrare ar putea duce la destabilizarea Europei de Est.
În acest sens sunt notate iniţiativele preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, privind scoaterea din Constituţia ţării a sintagmei "limba moldovenească" şi noile sale reforme administrativ-teritoriale. Conform acestora, se doreşte renunţarea la împărţirea republicii în "raioane" şi revenirea la "vechea împărţire, cea pe judeţe".
Toate aceste iniţiative sunt contestate de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, mai scrie publicaţia. În opinia comuniştilor, schimbările constituţionale propuse ar duce la unirea Republicii Moldova cu România.
Iniţiativele lui Ghimpu au provocat divergenţe chiar în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, continuă jurnaliştii ruşi. Astfel, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, crede că schimbarea "limbii moldoveneşti" în limba română va provoca o scindare a societăţii. Lupu propune desfăşurarea unui referendum, pentru ca decizia să aparţină cetăţenilor.
De altfel, aceasta este doar partea vizibilă a integrării Republicii Moldova în România, subliniază cotidianul rus, amintind de decizia autorităţilor moldovene de a introduce în şcoli şi universităţi cursul de "Istorie a României", unde Moldova este denumită Basarabia şi considerată parte integrantă a teritoriului românesc. De asemenea, România a majorat de la 4.000 la 5.000 numărul de locuri pentru cetăţenii moldoveni în instituţiile de învăţământ superior, subliniază ziarul rus.
Potrivit unui cunoscut politolog rus, deocamdată, Moscova urmăreşte în tăcere evenimentele.
Antena 3