Jurnaliştii străini au urmărit cu interes ceea ce s-a întâmplat marţi în Parlamentul României. Dincolo de protestele care au avut loc în stradă, presa internaţională a trecut în revistă şi consecinţele votului asupra economiei ţării noastre. Agenţiile străine de presă apreciază că programul de reducere a salariilor şi pensiilor ar putea fi totuşi suspendat, chiar dacă moţiunea a fost respinsă.
Presa internaţională informează că Parlamentul a respins moţiunea de cenzură şi vorbeşte despre planul de austeritate, pe care îl numeşte ?draconic?, dar şi despre criza socială care riscă să apară.
Agenţiile Associated Press şi Reuters se concentrează asupra consecinţelor votului. Astfel, Reuters notează că, în legătură cu România, ?al doilea cel mai sărac stat din UE?, există temeri că tulburările sociale vor afecta programul de austeritate şi că ţara se va confrunta cu probleme după tiparul celor din Grecia. Jurnaliştii scriu şi că mii de sindicalişti şi pensionari au protestat în faţa Parlamentului, cerând demisia premierului Emil Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu. Mai mult, jurnaliştii nu exclud posibilitatea ca programul de reducere a pensiilor şi salariilor să fie suspendat, deşi moţiunea a fost respinsă.
Jurnaliştii de la The New York Timesc notează că guvernul României a supravieţuit la limită votului de ieri, în timp ce mii de manifestanţi furioşi au protestat în faţa clădirii Parlamentului faţă de măsurile de austeritate dure.
The Economist relatează că programul de austeritate al Guvernului Boc a atras acuzaţii de ?genocid social? din partea protestatarilor.
Financial Times scrie despre consecinţele pe care problemele din România le vor avea asupra monedei naţionale. Leul, notează jurnaliştii, a scăzut cu aproximativ 2% faţă de euro luna trecută.
Financial Times este de părere şi că eşecul moţiunii de cenzură nu va creşte perspectivele pe termen scurt pentru economie.
Antena 3