Bulgaria ? Statul absurdităţii
Editorial de Isak Gozes (Standart News)
"Bulgaria este mândră de faptul că este un stat european, dar uneori ne dorim să avem ceva din Africa. Spre exemplu, am fi mult mai fericiţi dacă nu ar ninge la noi în ţară. O simbioză între continentul european şi cel african ar fi o absuditate dar cum ar fi să se materializeze pe teritoriul de 111.000 de kilometri al Bulgariei: standarde elveţiene şi soare african!
Un slogan ca acesta ar asigura oricărui partid victoria în alegeri. Angajaţii noului şi superbului aeroport din Sofia asigură pasagerii că totul este în regulă, dar norocoşii care reuşesc să aterizeze la timp, în ciuda problemelor legate de zăpadă, se trezesc într-o adevărată capcană. Pistele de aterizare au fost deszăpezite dar nu şi drumurile adiacente, care te conduc la clădirea aeroportului.
Astfel poţi ajunge în Sofia, din Bruxelles, fără nici o problemă dar, odată ajuns te nu mai ai cum să ajungi la controlul paşapoartelor. În fiecare vară, statul şi municipalitatea alocă fonduri substanţiale pentru a face faţă unor astfel de probleme care apar iarna.
De obicei, banii sunt încredinţaţi persoanelor ?potrivite? care asigură autorităţile de faptul că au luat toate măsurile şi situaţia este sub control. Şi atunci când iarna este blândă, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, totul merge ca pe roate.
Profitul este mare iar cheltuielile sunt mici. În această iarnă, totul a mers prost încă de la început şi anul s-a dovedit a fi ?neprofitabil? pentru concesionar. Ţara a fost acoperită de zăpadă din prima zi a noului an, pierderile depăşind 170 de milioane de leva în prima zi lucrătoare din 2008 pentru că cei mai mulţi dintre bulgari nu au reuşit să ajungă la locul de muncă.
În timp ce milioane de bulgari erau îngropaţi în zăpadă, noi încă asşteptăm câţiva cenţi de la fondurile europene. Acesta nu este sfârşitul absurdităţii. Cea mai săracă naţiune a Europei a cheltuit miliarde pe mâncare şi băutură de sărbători. Cetăţenii europeni cu cel mai scăzut nivel de trai din Europa au sărbătorit anul nou în străinătate pentru că era mai ieftin.
În câteva minute, doar noi am lansat artificii în valoare de câteva milioane de leva. Potrivit experţilor, artificiile obişnuite costă 1000 de leva pe minut iar de anul nou, canonada a durat câteva ore. Absurd. În timp ce guvernul susţine că are sub control creşterea preţurilor, acestea urcă vertiginos, urmând modelul european.
Este absurd ca cetăţenii bulgari să aştepte la ghişeele tututror instituţiilor statului. Mai presus de toate, un alt paradox face unică această absurditate: în prima zi lucrătoare a noului an, cetăţenii s-au aşezat la coadă pentru a-şi plăti taxele. Întrebaţi-i de ce."
Citiţi articolul complet în Standart News
Antena3.ro