Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat într-o ceremonie găzduită de clădirea primăriei din Oslo. Sosirea preşedintelui american a umplut ziarele de ştiri, străzile de garduri de protecţie, hotelurile de poliţie militarizată dar şi de jurnalişti sosiţi din toate colţurile lumii.
Barack Obama şi-a scurtat semnificativ programul oficial prevăzut pentru această săptămână la Oslo. Confruntat cu două războaie, unul în Afganistan şi celălalt în Irak, şi cu efectele crizei economice din ţara sa, preşedintele american a renunţat la dineul cu regele Norvegiei, la organizarea unei conferinţe de presă şi la participarea la concertul Nobel. Norvegienii critică însă "impoliteţea" preşedintelui american, cu ocazia decernării Premiului Nobel.
PREMIUL NOBEL PENTRU PACE, ÎNMÂNAT PREŞEDINTELUI OBAMA
După primirea premiului, Barack Obama a susţinut un discurs în cadrul căruia a vorbit despre controversele stârnite de această decizie, despre felul în care conceptul de război a evoluat, dar şi despre motivele pentru care trupele americane nu au fost încă retrase de pe front.
"Primesc acest premiu cu multă mulţumire şi onoare", şi-a începutul liderul de la Casa Albă discursul.
"Nu suntem prizonieri ai soartei. Acţiunile noastre contează, pot influenţa istoria în direcţia justiţiei. Totuşi, trebuie să recunosc că decizia a stârnit controverse, în parte pentru că sunt la începutul deciziilor şi nu la final", a continuat Obama.
Preşedintele american susţine că premiul Nobel pentru Pace putea fi obţinut de alte persoane, ale căror acte sunt mai importante.
"Comparativ cu alţi laureaţi, realizările mele sunt mici", a spus acesta.
Refeitor la războaie, Obama susţine că instrumentele de luptă "sunt folosite pentru a duce la pace" şi că, fără violenţă, armatele lui Hitler, spre exemplu, nu ar fi fost oprite.
"Ca şef de stat nu mă pot ghida numai după principiile lui Ghandi sau Martin Luther King", a mai spus preşedintele Statelor Unite.
OBAMA SUSŢINE UN DISCURS LA CEREMONIA DE ÎNMÂNARE A PREMIULUI NOBEL
Antena3.ro