Pentru o singură seară pe an, ştiinţa încetează să mai fie un domeniu rigid, bazat pe reguli stricte şi seriozitate. Asta deoarece reprezentanţii Universităţii Harvard organizează premiile Ig Nobel, varianta mai relaxată a premiilor Nobel reale, unde sunt premiate cele mai trăznite, ciudate sau inutile studii şi descoperiri ştiinţifice.
Premiile sunt sponsorizate de Marc Abrahams, editor al revistei de umor "Annals of Improbable Research", informează AFP. Ceremonia a avut loc joi seară la la teatrul Sanders al Universităţii Harvard, în faţa a 1.200 de spectatori şi în prezenţa unor laureaţi ai premiilor Nobel adevărate, precum William Lipscomb (chimie, 1976), dar şi a unor laureaţi ai premiilor Ig Nobel din anii anteriori. Gala a fost deschisă de Dan Mayer care a înghiţit o sabie ce i-a fost scoasă din gât de doctorul său, Thomas Michel.
Cel mai amuzant experiment premiat a fost cel pentru biologie, acordat lui Marie-Christine Cadiergues. În cadrul studiului, au fost comparate salturile a două tipuri de purici, Ctenocephalides canis, care are ca gazdă câinele, şi Ctenocephalides felis, care are ca gazdă pisica. Autorul studiului, a explicat că a vrut să înţeleagă de ce puricii de câine sunt pe cale de dispariţie, iar cei de pisică nu se confruntă cu această problemă. Astfel, puricii de câine sunt capabili să sară la o înălţime de 25 de centimetri, iar cei de pisică sar la o înălţime de doar 17 centimetri. Acest element de biologie face ca puricii de câine să poată fi mai uşor controlaţi şi, în concluzie, eliminaţi, a explicat cercetătorul.
Premiul pentru chimie a fost acordat anul acesta lui Sharee Umpierre, de la Universitatea din Porto Rico şi lui Joseph Hill, de la Harvard. Aceştia au demonstrat că băuturile de tip cola sunt "spermicide eficace", pe principiul că aceasta este capabilă să facă spermatozoizii să explodeze la propriu.
Pentru economie, premiul a fost acordat echipei de cercetători de la Universitatea din New Mexico. Aceştia au demonstrat că o dansatoare exotică profesionistă câştigă bacşişuri mai mari în perioada din lună când este cea mai fertilă.
"Ticălosule: O explorare narativă a experienţei indignării în cadrul organizaţiilor" este titlul lucrării care a câştigat premiul Ig Nobel pentru literatură.
Discursurile câştigătorilor sunt ceva mai scurte decât cele ale adevăraţilor deţinători de premii Nobel, acestea fiind limitate la un singur minut. În cazul în care discursurile depăşesc un minut, o fetiţă de numai opt ani îi spune invitatului: "Opreşte-te, că mă plictiseşti!".
Antena3.ro